Til hovedinnhold

Nikon slipper et helt nytt kamerasystem

Speilløst, fullformat og større objektivfatning. Si hei til Nikon Z.

Det går årevis mellom de helt store omveltningene i kameramarkedet, men nå har trauste Nikon virkelig tatt sats. De har puttet gode penger og mye prestisje i et helt nytt og speilløst kamerasystem.

Det betyr nye kameraer, en ny objektivfatning og nye objektiver. Systemet har blitt knyttet til bokstaven «Z», og på kamerasiden er det bare å lære seg Nikon Z 7 og Nikon Z 6, der førstnevnte er å betrakte som det foreløpige flaggskipet.

Større fatning

Z-systemets objektivfatning har fått en større diameter enn det Nikon vanligvis opererer med, noe som skal gi flere muligheter til å eksperimentere med objektivdesign.

Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct er en fremtidig legende.

At dette har noe for seg kommer frem av at de til neste år skal slippe et objektiv med lysstyrke på f/0.95.

Det betyr dog ikke at folk med dagens Nikon-optikk er latt i stikken – en adapter kalt Mount Adapter FTZ skal gjøre det mulig å bruke rundt 360 Nikkor F-objektiver med Z-systemet.

Men systemet vil altså få sine egne Z-objektiver også. I første omgang slipper Nikon en standardzoom og to fastobjektiver: Nikkor Z 24-70mm f/4 S, Nikkor Z 35mm f/1.8 S og Nikkor Z 50mm f/1.8 S.

«S»-en i betegnelsene over står for S-Line, som på sin egen side skal være ensbetydende med ekstra god kvalitet.

Litt om Z 7 og Z 6

De to nye kamerahusene er som nevnt speilløse, og Nikon har gått hele veien ved å putte inn FX-bildebrikker i sine nyvinninger – altså er de hva vi kaller fullformatskameraer.

Spesifikasjonene sier at Nikon Z 7 kan by på 45,7 megapiksler. Den har standard ISO fra 64 til 25600 og har 493 punkter for autofokusen, samt skuddtakt på opptil 9 bilder i sekundet.

Z 6 har en 24,5 megapiksels bildebrikke og ISO fra 100 til 51200. Antall fokuspunkter skal være 273 og skuddtakten opptil 12 bilder i sekundet.

Foruten dette har de to kameraene ganske mye teknologi til felles, herunder hybrid autofokus, 5-akset stabilisering, «stillemodus», elektronisk OLED-søker med 3,69 millioner punkter og vippbar berøringsskjerm bak.

Kamerahusene er værtettet og skal være like hardføre som D850. Det er plass til ett minnekort av typen XQD og batteritypen er EN-EL 15.

Kameraene kan ta 4K-video med 30 FPS og Full HD med opp til 120 FPS, og innebygd intervalltimer skal gjøre det til en smal sak å lage timelapse-video.

Av trådløse muligheter er både W-Fi og Bluetooth på plass.

Litt om de nye Z-objektivene

I løpet av høsten vil det komme tre Z-objektiver på markedet, og det er som nevnt en standardzoom og to fastobjektiver med 35 og 50 millimeters brennvidde – kanskje ikke det mest spennende, men en oppskriftsmessig «ryggmarg» i et kamerasystem.

Over de neste par årene har Nikon planer om å slippe ytterligere ni Z-objektiver, inkludert en 50mm f/1.2.

Det mest oppsiktsvekkende må likevel være det planlagte objektivet Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct. Dette vil bli Nikons mest lyssterke objektiv noensinne – i hvert fall for vanlige systemkameraer med utskiftbar opptikk. En annen ting å merke seg er at det ikke vil fungere med autofokusen, så dette må gjøres manuelt.

Vi har ennå ikke fått offisielle norske priser og slippdatoer, men ifølge en stor hjemlig kamerabutikk ligger Nikon Z 7 på rundt 37 000 kroner, mens Z 6 koster 20 000 kroner. Standardzoomen er satt til elleve tusenlapper, men det bør kunne være litt å spare hvis du kan kjøpe den sammen med kamerahuset.

50-millimeteren har fått en prislapp på 6500 kroner, mens 35-millimeteren legger seg på 9500 kroner.

Etter alt å dømme skal Z 7 komme på markedet mot slutten av september, mens Z 6 vil komme i butikken et par måneder senere.

Ute etter noe du har råd til?
Canon G1 X III: Stor bildebrikke, zoom og værtett konstruksjon >>>

(Kilde: Nikon)

annonse