Tek.no

Nyhet

Instagram merker digital kunst som «falsk informasjon»

Blir møtt av skepsis blant fotografer.

Dette bildet ble markert som falskt av Instagram, og skjult fra søk og emnesider. I ettertid har bildet mistet stempelet og kan søkes opp igjen.

Mer
Montasje, Instagram
22 Jan 2020 08:32Først publisert 15 Jan 2020 08:27
annonse

For å bekjempe såkalte falske nyheter og misinformasjon lanserte Instagram i fjor en egen faktasjekketjeneste, kalt Third Party Fact-Checking Program (3PFC).

Tanken er at brukere skal rapportere bilder og innlegg de mener er falske. Rapportene blir sendt til et system som automatisk skal kunne plukke ut bildene som trolig er falske. Disse bildene blir deretter gått igjennom av menneskelige faktasjekkere, som vil vurdere om bildet er falskt, eller har falsk informasjon i seg.

Tanken er å begrense og potensielt stoppe spredningen av misvisende viralt innhold som sprer seg uten advarsler om at innholdet er misvisende.

Nå kommer imidlertid klager fra fotografi-miljøet som klager på at faktasjekkingen ikke bare omfatter nyhetsstoff, men også digital kunst.

Fotografen Toby Harriman skal ha skrollet gjennom Instagram-strømmen sin, da han så en advarsel om at et bilde inneholdt falsk informasjon. Da han trykket seg inn på bildet og så hva det dreide seg om, var det et tydelig photoshoppet bilde av en mann i en regnbuefarget ørken.

– Interessant å se om de har trukket det litt langt her. Selv om jeg elsker at man kan skille mellom ekte og photoshoppet innhold [...] har jeg ikke lyst til å måtte klikke meg gjennom barrierer for å se digital kunst, skriver Harriman.

– Prioriterer samfunnsrelatert innhold

Vi tok kontakt med Instagram for å høre om det er meningen at digital kunst skal bli omfattet av faktasjekkingen, eller om det var en feiltagelse. Svaret vi fikk heller mot sistnevnte:

Peter Pünster, kommunikasjonssjef i Facebook Norden.

– Våre 3PFC-er prioriterer samfunnsrelatert innhold. Vi oppdaterer algoritmene kontinuerlig for å sikre at kontekst tas med i beslutningen før gjennomgang. Vi tillater innhold som satire, kjendissladder og andre memer som ikke er samfunnsrelatert, sier Peter Münster, kommunikasjonssjef i Facebook Norden, til Tek.no.

annonse

Münster påpeker også at selv om innhold markeres som falsk, vil det ikke bli slettet fra tjenesten.

– Vi gjør det vanskeligere å oppdage innholdet for alle som ikke har valgt å se det ved å fjerne det fra «Explore» og emneknagger. Dette gir brukerne muligheten til å velge selv om de vil se denne typen innhold, fortsetter Münster.

Etter at Instagram-innlegget ble omtalt av nettstedet PetaPixel ser det nå ut til å ha mistet status som falsk informasjon.

annonse

Les også