Til hovedinnhold

Kenko-Tokina slipper variabelt ND-filter

Gjør det enkelt å justere lysstyrken.

Kenko-Tokina har annonsert et variabelt ND-filter ved navn NDX. Det kommer i to størrelser og kan justeres fra ND2.5 til ND1000.

ND står for "neutral density", og et ND-filter brukes for å justere eksponeringen slik at man kan få lengre eksponeringer enn det som ellers er mulig. ND-filtre er som navnet antyder fargenøytrale og påvirker ikke fargene i bildet.

Les mer om dette på Wikipedia.

Justerbart og fleksibelt

NDX har filterdiametre på 77 mm (77S) og 82 mm (82S), og kan mørklegge et motiv mellom 1,3 og 10 EV. Filteret gjør det mulig å bruke stor blender samtidig som man bevarer korrekt eksponering innen lukkertidområdet på kameraet, eller ved lange lukkertider for å vektlegge bevegelser.

Filteret kan justeres under bruk, slik at det ikke vil være nødvendig å ta det av for å slippe til mer lys for å få riktig fokus. Kenko-Tokina hevder at filteret blant annet vil passe utmerket til å skyte video med grunn dybdeskarphet.

Det er noe uklart i skrivende stund, men det kan virke som om teknikken bak NDX er at man har to polarisasjonsfiltre som kan roteres i forhold til hverandre, og som dermed kan variere mengden av lys som slipper gjennom. Dersom dette stemmer vil det imidlertid sannsynligvis ikke være like fargenøytralt som tradisjonelle ND-filtre, da polarisering av lyset påvirker farger og kontrast i større eller mindre grad.

Pris og tilgjengelighet

NDX vil bli tilgjengelig fra slutten av august, og får en veiledende pris på 55 000 yen, eller 3800 kroner, for 77S og 65 000 yen, eller 4500 kroner, for 82S.

annonse