Til hovedinnhold

– App-reklamen stjeler informasjon

Gratis-apps med reklame kan by på store utfordringer for brukerne.

Niklas Plikk, Teknofil.no

Sikkerheten i Googles app-butikk Google Play, eller Android Market som den het inntil nylig, har vært et hett tema. Søkegiganten har ikke håndhevet retningslinjene like strengt som konkurrenten Apple, og har derfor måttet fjerne mange sikkerhetstrusler i ettertid. Nå viser det seg at også vanlige apper er et økende problem for både sikkerhet og brukervennlighet.

Les også: – Mer virus på Android

Det er sikkerhetsselskapet Lookout Security som har gått gjennom en stor mengde ulike gratisapper for Android-plattformen. Over halvparten av appene benyttet seg av ulike annonsenettverk der reklamer blir sendt ut automatisk fra et sentralt system.

Endrer på innstillinger

Lookout bemerker i sin blog at de fleste av disse annonsenettverkene fungerer slik de skal og uten å skape problemer for brukeren. Likevel var det fem prosent av appene som benyttet seg av svært aggressive annonsenettverk. Det høres kanskje ikke ut som noen voldsom andel, men appene skal være lastet ned hele 80 millioner ganger – og dermed påvirker de svært mange brukere.

Ifølge Lookout stjeler verstingene personlig informasjon fra enheten uten å gi beskjed om det på forhånd. Blant informasjonen de henter er telefonnummeret ditt, e-post-adresser og navnet ditt. Noen av dem endrer på bokmerkene i nettleseren din, mens andre igjen dytter annonsene på deg også når du ikke bruker appen, for eksempel som beskjeder i statusfeltet på telefonen.

Styr unna bakgrunner

Hvis du lurer på hvordan du kan sikre deg mot denne typen ufin markedsføring kan det være lurt å styre unna apper som skal tilpasse menyene på telefonen din. Blant appene med gratis bakgrunner, fargetema og menyoppsett var nemlig andelen som brukte de verste annonsenettverkene hele 17 prosent.

Utrygg på appene dine?
Les hvordan du kan sikre deg mot Android-søppel her

Har du opplevd at gratis-apper har tatt seg til rette på telefonen din? Diskuter i forumtråden under.

(Kilde: blog.mylookout.com)

Mer om
annonse