Tek.no

Nyhet

Norske myndigheter advarer mot farlige iPad-ladere

Norsk barneskole-elev fikk støt fra Apples originale lader.

Nkom
2 Juni 2015 06:00

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har satt i gang en undersøkelse etter en hendelse der ei 10 år gammel jente fikk elektrisk støt da hun håndterte en defekt iPad-lader.

Pinnene ble stående igjen i kontakten

Skolen hadde delt ut 200 iPader til elevene sine, og det var mens jenta var hjemme at uhellet skjedde. Da hun skulle dra ut laderen fra en stikkontakt, løsnet pinnene i pluggdelen fra selve laderen.

Nkom forteller på nettstedet sitt at pinnene ble stående igjen i kontakten, og da hun prøvde å dra ut pluggen fikk hun altså et elektrisk støt på 220 volt.

– Jeg satt på kjøkkenet da jeg hørte et vedvarende skrik. Min datter kom løpende, hvit i ansiktet og vettskremt. Jeg har aldri sett henne slik. Hun gispet etter luft og klarte ikke å snakke, sa jentas far til TV2, tidligere i år.

13 av 196 ladere hadde samme feil

I ettertid undersøkte skolen alle laderne. Det viste seg at tolv andre ladere hadde samme svakhet. På disse laderne hadde pinnene løsnet fra pluggdelen, men hang fremdeles fast i ledningene, skriver Nkom.

– Dette er farlig. I ytterste konsekvens livsfarlig, forteller senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom til Dinside.

Nå har de altså startet undersøkelser for å kartlegge omfanget av feilen. De samarbeider med Apple, som også har startet egne undersøkelser.

Kan bli aktuelt å trekke ladere tilbake

Ifølge Dinside kan det bli aktuelt med tilbakekalling av denne typen ladere, og eventuelt et omsetningsstopp.

Om du skulle oppleve samme problem selv, er det viktig at du ikke forsøker å trekke ut pinnene av stikk-kontakten uten å skru av sikringene først. Og selv da bør du benytte deg av en isolert tang, skriver Dinside.

Har du en Apple-lader som du mistenker har denne feilen, bør du kontakte din forhandler eller Apple-support på telefon 800 56 952. Du kan også ta kontakt med dem via nettet.

Det er viktig å ha laderen i orden
Bensinstasjon-lader fikk skylden for at gutterommet tok fyr »

(Kilde: Nkom)

Les også
Norsk barneskoleelev fikk støt – nå kaller Apple tilbake iPad- og Mac-ladere
Les også
iPhone 6 Plus selvantente ved sengekanten
annonse

Les også