Til hovedinnhold

USA vurderer å slå tilbake mot Nord-Korea etter hackerangrepet mot Sony

Angrepet er i ferd med å få alvorlige, diplomatiske konsekvenser.

Gts/Shutterstock.com

Det store hackerangrepet mot filmstudioet Sony Pictures hadde i begynnelsen ingen soleklare motiver, men den siste tiden har det blitt stadig tydeligere at angrepet var en hevnaksjon fra Nord-koreas side på grunn av den Sony-produserte komedien «The Interview».

Filmen handler om to amerikanere som reiser til Nord-korea for å ta livet av lederen Kim Jong-un under dekke av å være journalister, og har gjort de antatt nordkoreanske hackerne så rasende at de truer med terroraksjoner mot dem går og ser filmen. Som en konsekvens har Sony nå stanset filmen fullstendig.

Truslene har gjort at amerikanerne har startet en etterforskning, men nå melder avisen Bloomberg at saken har gått hel til toppen i den amerikanske makthierarkiet, med potensielt alvorlige konsekvenser.

Vurderer mottiltak

En talsperson for Det hvite hus skal ha uttalt at Obama-administrasjonen nå evaluerer mulige måter å iverksette en «proporsjonal respons» på. Med andre ord kan det se ut til at USA planlegger å slå tilbake mot Nord-koreas hackerangrep.

Det var komedien «The Interview» som startet hele rabalderet. Sony har nå stanset filmen.Foto: Columbia Pictures

Talspersonen ville ikke bekrefte hvorvidt USA har konkludert med at Nord-korea står bak angrepet, men en anonym person med kjennskap til den pågående etterforskningen fortalte Bloomberg at bevisene som er funnet hittil gjør det svært sannsynlig at det faktisk er Nord-korea som er ansvarlig.

Den amerikanske presidenten ser visstnok alvorlig på saken, og ifølge talspersonen for Det hvite hus avholdes det for tiden hyppige møter hvor saken diskuteres av representanter fra både militæret, etterforskningsbyråer og etterretning. I tillegg er diplomater også involvert i samtalene.

Sjefen i det amerikanske sikkerhetsselskapet Siege Technologies, som spesialiserer seg på avansert teknologi for datasikkerhet og digital krigføring, uttalte overfor Bloomberg at hackerangrepet har satt USA under sterkt press og vil kreve handling. Det store spørsmålet er imidlertid hva det er landet eventuelt vil foreta seg.

Sanksjoner lite effektive

Den amerikanske responsen vil være avhengig av hvorvidt ble utført av selve regimet eller av private aktører, noe som ennå ikke er avklart. Nord-korea er allerede et svært lukket land, så økonomiske sanksjoner vil antakelig ikke være særlig hensiktsmessige dersom USA ønsker å ramme regimet.

Kilder som Bloomberg var i kontakt med sa at én mulighet er å søke støtte fra Kina for å sanksjonere finansinstitusjoner i landet. Et annet alternativ kan være å utføre datangrep mot nordkoreanske, kommersielle interesser, men dette har også begrenset effekt da Nord-koreas tilstedeværelse på Internett er svært begrenset.

Et viktig hensyn å ta når det gjelder en mulig motaksjon er dessuten i hvilken grad det kan føre til en ytterligere eskalering av konflikten. Hva USA eventuelt lander på gjenstår altså å se.

Sony-hackerne har fremdeles mer i ermet: Gruppen planlegger en stor «julegave» med store mengder informasjon »

Mer om
annonse