Tek.no

Nyhet

Steam slettet mesteparten av innholdet på PC-en

Vær svært forsiktig med justeringene om du kjører spilltjenesten på Linux.

Valve
20 Jan 2015 12:02

Kobler du av med spill på PC-en din kan det godt tenkes du har Valves Steam-tjeneste installert. Tjenesten er en slags kombinert skytjeneste og rettighetsstyring som tjener en rekke leverandører, inkludert Valve selv. Inni applikasjonen finner du alt av spill du har kjøpt gjennom tjenesten, og den sørger også for at du har sikkerhetskopier av spillfremgang.

Slettet samtlige brukerfiler

Steam har eksistert for Windows og OS X i forholdsvis mange år, men for Linux er den fortsatt ganske ny. Før helgen meldte readwrite.com om det som kan være en særdeles kritisk feil i applikasjonen. Feilen oppstod da en Linux-bruker forsøkte å flytte applikasjonsmappen for Steam. Da flytteprosessen tilsynelatende ikke virket, reinstallerte Steam seg på maskinen, men den gjorde også ugagn på veien. Den skal nemlig ha slettet samtlige brukerfiler på maskinen, hele veien fra rotkatalogen og opp.

Katalogsystemet i Linux er bygget opp på en veldig annerledes måte enn mange av oss kjenner fra Windows. Når alt virker som det skal kan mange fysiske disker opptre som del av den samme katalogstrukturen, med en toppmappe som ligger under mappen der fysiske enheter (/dev/hda0 og så videre) og tilkoblede disker (typisk /mnt/disknavn) legger seg. Siden feilen startet i rotmappen mistet brukeren også alt fra en 3 TB stor ekstern disk som ble brukt til sikkerhetskopiering.

En annen bruker skal ha opplevd å få hele hjemmekatalogen sin slettet etter å ha startet opp Steam med oppstartvalget STEAM_DEBUG=1.

Trøblete ryddescript

Feilen er muligens oppdaget i en scriptfil som skal rydde opp etter avinstallering eller feilinstallasjoner. Scriptet Steam.sh forsøker å finne ut hvor det kjøres fra for å finne ut hvor hele installasjonen ligger. Men koden er laget slik at scriptet ikke alltid får et fullstendig katalognavn tilbake. I noen tilfeller kan det tilsynelatende gi et tomt svar, og da fortsetter scriptet fra rotkatalogen i mappestrukturen. Deretter kjøres kommandoen «rm -rf» fra denne katalogen. Normalt ville dette gjort at Steam-katalogen med alt innhold, og alle underkataloger, ble slettet uten spørsmål til brukeren av maskinen. I et tilfelle der Steam-katalogen altså ikke lar seg finne, vil samme prosess starte fra roten.

Et liknende fenomen kan ifølge Valves egne advarsler oppleves også om du forsøker å tilpasse en Windows-installasjon av Steam. De advarer nemlig om å installere Steam i en katalog med annet innhold, siden avinstalleringsrutinene vil fjerne alt i katalogen, og alle undermapper.

Løsninger på problemet blir allerede diskutert i tråden om problemet på Github.com, men foreløpig har det ikke kommet en oppdatering for problemet. I mellomtiden kan det være fornuftig å la Steam få bo akkurat der den selv ønsker, og å tukle minst mulig med katalogstrukturen rundt.

Valve står også bak konseptet Steam Machines. Dette er Linux-baserte systemer som er tilpasset spilling i så stor grad at de skal utfordre vanlige spillkonsoller. Maskinvaren kan være hva som helst, forhåndsbygget eller selvbygg, men kontrollerne er det Valve selv som designer. Den siste oppdateringen kom i desember, og brakte Steam-kontrolleren noen hakk nærmere de som følger med spillkonsollene.

(Kilder: readwrite.com, github.com, valve.com)

Les også
Steam opplevde sikkerhetstrøbbel i julen
Les også
Denne tasten kan være datatyvens beste venn
Les også
Derfor var 3 millioner nordmenn uten telefon
Les også
Hacket superkjendisenes iCloud-kontoer
Les også
Mener Apple bryter norsk lov
Les også
Steam nærmer seg Linux-lansering
annonse

Les også