Tek.no

Nyhet

Microsoft fjernet aldri det kontroversielle programmet «DiagTrack», de bare byttet navn

RoSonic/Shutterstock.com
26 Nov 2015 09:57

Det ble klart allerede for lenge siden at Microsofts nye operativsystem Windows 10 samler inn ulike type brukerdata, noe som til en viss grad kan begrenses ved å endre personverninnstillinger. Én innstilling er imidlertid ikke like tilgjengelig, og som Forbes melder har Microsoft tilsynelatende nå prøvd å kamuflere den.

Funksjonen det er snakk om er en diagnostiseringsfunksjon kalt «DiagTrack» (Diagnostic Tracking Service), som er ansvarlig for mye av innsamlingen av data om brukere.

Da Microsoft slapp den store hovedoppdateringen «Threshold 2» tidligere denne måneden var det flere som merket seg at denne funksjonen tilsynelatende var fjernet fra Windows 10.

Skiftet navn

Det ble imidlertid kjapt oppdaget at funksjonen slett ikke var blitt fjernet likevel, men simpelthen kun omdøpt til det noe mer vage og mer positivt ladde navnet «Connected User Experiences and Telemetry Service».

"Diagnostic Tracking Service" sporer mye av Windows-aktiviteten din, og må antakelig deaktiveres på nytt etter navneskifte. Foto: Skjermdump

Omdøpingen skal også har medført at folk som deaktiverte DiagTrack-funksjonen nå vil oppleve at funksjonen er reaktivert igjen etter navneskiftet. Dermed må man altså deaktivere den igjen. Dette gjør man for øvrig ved å skrive inn «services.msc» i «kjør»-feltet i Windows og deretter velge tjenesten fra listen som kommer opp.

Det er uvisst hvorvidt alle Windows 10-brukere har opplevd å få endret navnet på tjenesten. På undertegnedes Windows 10-PC heter tjenesten fremdeles «Diagnostic Tracking Service».

Mye kan ikke deaktiveres

Det er imidlertid en god del av datainnsamlingen som ikke kan deaktiveres. I et intervju med PC World i slutten av oktober fortalte visesjefen ved Microsofts Windows-avdeling Joe Belfiore at Windows 10 benytter «obligatorisk» datainnsamling, men bedyret at dette er ikke er et personvernproblem.

– I de tilfellene hvor vi ikke gir brukerne alternativer, føler vi at dette har å gjøre med helsen til systemet, og er ikke personlig informasjon eller relatert til personvern, sa Belfiore. Han mener en viss datainnsamling om hvordan folk bruker operativsystemet er nødvendig for en bedre brukeropplevelse.

Belfiore la imidlertid til at de lytter til hva allmennheten har å si når det gjelder Microsofts valg omkring disse sakene, for å oppnå best mulig «balanse» for flest mulig brukere.

Microsoft vil nå at flest mulig oppgraderer til Windows 10 også på mobil: Det skal de gjøre med en ny applikasjon »

Les også
Denne måneden aktiveres «Speed Shift» i Windows 10
Les også
Neste uke får du ny Windows
Les også
Neste år har du nesten ikke noe valg: Microsoft nærmest tvinger deg til å laste laste ned Windows 10
Les også
Microsoft har lansert Skype-integrering i Windows 10
Les også
Nå forklarer ikke Microsoft Windows-oppdateringene lenger
annonse

Les også