Tek.no

Nyhet

Snapdragon-prosessoren skal snart dukke opp i Windows-maskiner – det liker ikke Intel

Prosessorgiganten ser ikke positivt på nyheten om Snapdragon-baserte PC-er.

Qualcomm/YouTube
12 Juni 2017 09:35

Nylig kunngjorde den store mobilbrikkeprodusenten Qualcomm at deres Snapdragon-brikke i en noe uventet vending skal ta steget over til Windows-plattformen. Som blant andre Engadget registrerte er ikke prosessorgiganten Intel helt fornøyd med denne utviklingen.

I en artikkel på Intels hjemmesider som ble skrevet i forbindelse med 40-årsjubileet til Intels x86-arkitektur kommer selskapet med det som tilsynelatende er en respons til de overnevnte nyhetene, uten at Qualcomm spesifikt er nevnt.

Vil håndheve rettighetene sine strengt

– I løpet av de siste 30 årene har Intel årvåkent håndhevet sine intellektuelle rettigheter mot brudd fra tredjepartsprosessorer. [...] Det har kommer rapporter om at noen selskapet vil prøve å emulere Intels proprietære x86-arkitektur uten Intels tillatelse, skriver selskapet.

Intel er klare på at de vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte eiendommen sin fra tredjepartsaktører, noe de har gjort flere ganger tidligere.
Intel

Som Qualcomm pekte på tidligere i år bruker de kommende Windows 10-maskinene med Snapdragon-brikkene emulering for å kjøre Windows-apper.

Intel understreker at de tidligere har gått aktivt til verks for å håndheve sine rettigheter overfor teknologiselskaper som emulerer x86-arkitekturen, sist overfor et selskap ved navn Transmeta Corporation.

Intel skriver at de ser positivt på lovlig konkurranse, men at de ikke ønsker brudd på deres patenter velkommen, og at de forventer at andre selskaper fortsetter å respektere deres intellektuelle eiendom. Prosessorprodusenten peker på at beskyttelse av slik eiendom er avgjørende for å fortsette å gjøre store investeringer i videre teknologisk utvikling.

Det er de tre maskinvareprodusentene Asus, HP, og Lenovo som skal lansere de første Snapdragon 835-baserte Windows 10-enhetene, og slipptidspunktet er angitt til andre halvdel av 2017.

IBM jobber også medprosessorteknologi: Nå har de kommet seg helt ned til 5 nanometers produksjonsprosess »

Les også
Snart dukker Snapdragon 835 opp i Windows 10-PC-er
Les også
Se etter «660» hvis du vil ha en kraftig mobil, men vil spare penger
annonse

Les også