Tek.no

Nyhet

Også Norge kan få aldersgrense på Facebook

SKEPTISK: – Barn og unge må ikke bli satt på sidelinjen, sier Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet.

Shutterstock
3 Feb 2016 15:36

Et nytt EU-direktiv gjør at barn og unge i Sverige og i resten av EU blir nødt til å be foreldrene om tillatelse for å bruke sosiale tjenester som Facebook, Snapchat og Instagram.

Aldersgrensen må ifølge EUs såkalte «personvernforordning» ligge på mellom 13 og 16 år, og medlemsstatene står fritt til å sette grensen. Den svenske forbrukerministeren Per Bolund har uttalt overfor Dagens Nyheter at Sverige trolig vil legge seg på den laveste aldersgrensen som tillates, altså 13 år.

Men hva med Norge? Som kjent blir mange EU-direktiver også innført i Norge, på grunn av EØS-avtalen.

Personvernforordningen blir formelt vedtatt i EU i mars 2016, og skal implementeres i norsk rett innen to år fra den er vedtatt. Ifølge Barneombudet vil Norge da etter all sannsynlighet måtte velge hvilken aldersgrense som skal gjelde her i Norge – etter en høringsrunde.

– De unge må kunne orientere seg

Seniorrådgiver Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet.
Kine Jansen / Medietilsynet

Seniorrådgiver Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet stiller seg svært skeptisk til å innføre aldersgrense på 16 år på sosiale medier i Norge.

– Jeg tror ikke dette er klokt. Det er på disse arenaene at barn og unge er, og det er viktig at de ikke blir satt på sidelinjen. De bruker Facebook og andre sosiale medier til kommunikasjon og sosial omgang. Det er en viktig del av hverdagen.

Også seniorforsker Petter Bae Brandzæg i SINTEF er skeptisk. Han har i 15 år forsket på hvordan barn og unge bruker nye medieteknologier.

– Dagens unge er kanskje den mest overvåkede ungdomsgenerasjonen noensinne. Nå skal de fotfølges i sosiale medier også. Dette synes jeg høres uklokt og urovekkende ut, sier Brandtzæg til NRK.

Han mener i likhet med Haugan-Hepsø at aldersgrenser ikke fungerer på Internett, og at det er lett å jukse på alderen.

Barneombudet er imot aldersgrenser

Seniorrådgiver Thomas Wrigglesworth i Barneombudet skrev nylig i et blogginnlegg at de er imot aldersgrenser på sosiale medier, og at dette er noe barnet og foreldrene selv må bli enige om. Også FNs barnekomité er kritiske til bruk av aldersgrenser.

– Det som er interessant er at denne diskusjonen nå foregår i nabolandet vårt. Norge og Sverige har et veldig likt bruksmønster blant barne og unge. Jeg mener det er viktig at unge skal kunne orientere seg i en kompleks verden, sier Haugan-Hepsø til Tek.no.

Som vi tidligere har skrevet, presiserer EU at de nye bestemmelsene ikke er ment å forhindre barn og unge fra å bruke Internett i utdannelses- og informasjonsøyemed.

Er du «avhengig» av Facebook?
Slett Facebook-appen og få 20 prosent bedre batteri »

Les også
Nytt virus sprer seg gjennom Facebook-chatten
Les også
Sverige innfører aldersgrense på sosiale medier
Les også
Deleknappene ser deg, og det gjør annonsene også
Les også
Derfor kommer Snapchat trolig aldri til Windows-mobiler
Les også
Spillkonsoll-kontrollere kan være skadelig for barna dine
Les også
Nå kan du gjøre noe helt nytt i Snapchat
annonse

Les også