Til hovedinnhold

Slik fikk Snowden tak i de topphemmelige dokumentene

Var ikke spesielt vanskelig, ifølge kilder.

The Guardian

Edward Snowden har hovedrollen i sagaen om en av største overvåkningsavsløringene i nyere tid, og fortsetter å servere journalister saftige godbiter, nå sist om NSAs FN-avlytting og byråets økonomiske kompensasjoner til diverse IT-selskaper.

Samtidig har det blitt skrevet lite om akkurat hvordan Snowden klarte å få tak i alle de superhemmelige dokumentene, men nå har gravende journalister hos amerikanske NBC avdekket noen flere opplysninger om nettopp dette.

Unike privilegier

Kanalen har nemlig vært i kontakt med et knippe kilder fra etterretningsmiljøet, som i litt mer detalj har utdypet omstendighetene som gjorde informasjonsinnhentningen mulig.

Det er allerede kjent at Snowden jobbet som systemadministrator for konsulentselskapet Booz Allen Hamilton, som var leid inn av NSA for å jobbe med IT-systemet til byrået.

Snowden jobbet også fra Hawaii via en såkalt tynnklient-PC, det vil en PC som i hovedsak ikke kjører operasjoner selv, men som er knyttet til en sentral server et annet sted. Avhengig av sikkerhetsklareringen til brukeren kan disse tynnklient-PC-ene gi begrenset tilgang til data på den sentrale serveren.

Siden Snowden hadde status som systemadministrator hadde han anledning til å åpne alle filene han ville, og han hadde også tilgang til NSAs intranet, NSAnet. I kraft av jobbtittelen hadde han attpåtil det eksklusive privilegiet av å kunne kopiere filer mellom datamaskiner, noe vanlige NSA-ansatte ikke kan.

Dårlig sikkerhet

Dermed kunne han for eksempel fritt kopiere filer inn på en minnepinne uten å vekke mistanke blant andre NSA-medarbeidere. Alt dette kunne han i tillegg gjøre uten å etterlate noen spor, noe som ifølge en av NBC-kildene gjorde ham til en «spøkelsesbruker».

En annen faktor som skal ha gjort Snowdens jobb enklere var at NSA snodig nok har et utdatert sikkerhetssystem som ligger omtrent ti år bak, noe som er overraskende med tanke på at NSA disponerer mye avansert datautstyr.

– De er veldig flinke til sofistikerte oppgaver, men underlig dårlige når det gjelder mange av de enkle oppgavene, sa en av etterretningskildene til NBC.

Det faktum at Snowden jobbet fra Hawaii, langt unna NSAs hovedkvarter på USAs østkyst, gjorde i tillegg at ingen kunne kikke over skuldrene hans og fysisk observere aktiviteten. Dermed kunne han altså laste ned filer i fred.

Edward Snowden er nå foreløpig «trygg»:
Russland har innvilget asylsøknaden hans »

(Kilde: NBC, via ZDNet)

annonse