Tek.no

Nyhet

Kan ha funnet svaret på mystisk hull

Men det kan være dårlig nytt for jordas framtid.

YouTube
5 Aug 2014 09:57

[Side3/Nettavisen]: Forskere kan nå ha funnet svaret på det mystiske krateret som nylig ble oppdaget i en øde del av Sibir i Russland, skriver iflscience.com.

Se video nederst i saken!

Prøver tatt i bunnen av krateret støtter frykten om at hullet ble dannet av metangass frigjort fra smeltet permafrost. Det kan med andre ord være svært dårlig nytt for klimaet på jorden.

Metan har en innvirkning på klimaet som er 20 ganger sterkere enn CO2, og for 635 millioner år siden førte store metanutslipp til klodens største klimaendring så langt.

Høye metankonsentrasjoner

Hullet befinner seg på Jamalhalvøya hvor noen av de største gassfeltene i Russland eksisterer. Det var et helikopter fra et av gassfeltene som oppdaget og filmet hullet.

En ekspedisjon fra Scientific Center of Arctic Studies fant metankonsentrasjoner på 9,6 prosent i bunnen av krateret - 50.000 ganger det atmosfæriske gjennomsnittet.

Det er nok av andre teorier som verserer, og forskerne advarer mot forhastede konklusjoner.

Viktig å få avklart

Ekspedisjonsleder Andrei Plekhanov sier til Nature at den varme årstiden trolig har tint permafrost til et punkt der bakken kollapset.

To små kratre har blitt rapportert i ukene siden det første ble funnet.

Av hensyn til sikkerheten i området ønsker også myndighetene å få avklart hva som forårsaket hullet for å kunne eventuelt advare landsbyboere og det nærliggende Bovanenkovskoye-gassfeltet.

Produserer ti ganger mer oksygen enn trær og gress:
«Algeskoger» skal få byene til å puste »

(Kilder: Side3/Nettavisen, iflscience.com)

annonse

Les også