Nyhet

Bokbransjen saksøker kjent fildelingsnettsted

Flere store bokselskaper er nå ute etter tjenesten Hotfile.

Det er en kjent sak at ofre for brudd på opphavsretten har blitt vesentlig mer aggressive i kampen mot pirater i det siste, noe som for eksempel illustreres av saken om en Simpsons-pirat som må betale over 60 millioner kroner i erstatning til Fox.

Nå kan nettstedet TorrentFreak melde om et nytt tilfelle av et bransjesøksmål, men denne gangen verken fra musikk- eller filmbransjen. Derimot er det en gruppe store bokselskaper som nå er ute etter penger, og målet er fildelingstjenesten Hotfile.

Søker erstatning på 7,5 millioner dollar

Hotfile er ikke en torrentside, men en såkalt «one click hosting»-side, altså en tjeneste som tilbyr brukerne opplastning av filer som kan lastes ned igjen via unike URL-adresser som deles med andre brukere.

Tjenesten har allerede blitt saksøkt av flere filmselskaper via bransjeorganisasjonen MPAA på grunn av rettighetsbrudd, noe som endte med et forlik på solide 80 millioner dollar og nedleggelse av nettstedet i desember i fjor.

Muligens motivert av dette forliket følger altså bokbransjen nå etter, i form av utgiverne Pearson Education, Cengage Learning, John Wiley & Sons, Elsevier og McGraw-Hill, som saksøker Hotfile for 7,5 millioner dollar.

Fikk mange advarsler

En rekke av utgivernes bøker skal nemlig være lastet opp på nettstedet, og utgiverne skal ha lagt frem 50 bøker som bevis, blant annet IT-undervisningsbøker som «Office 2007 for Dummies» og «C++ How to Program».

Ifølge utgiverne var Hotfile klar over at det lå massevis av opphavsbeskyttet stoff på nettstedet, og at de aldri skjerpet rutinene sine til tross for tallrike meldinger om brudd på den såkalte DMCA-loven («Digital Millennium Copyright Act»).

I lys av at filmbransjen allerede har lykkes med sitt søksmål, er det meget godt mulig bokutgiverne vil vinne sympati i rettssystemet, men om Hotfile er i stand til å på nytt punge ut store summer gjenstår å se.

De fleste pirater foretrekker nok fremdeles film og TV: Dette er de mest piratkopierte filmene i 2013 »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
The Pirate Bay går så det suser
Les også
«The Simpsons»-pirat idømt gigantisk erstatningssum
Les også
Dette er årets mest piratkopierte TV-serie
Les også
Svensk fildeler idømt millionbot – for opplasting av én film
Les også
De mest piratkopierte filmene er umulig å kjøpe
annonse