Nyhet

NSA tapper flere hundre millioner kontaktlister

Sikkerhetsbyrået har tatt «sikkerhetskopi» av e-post- og nettsamfunn-vennene dine.

Historien om den amerikanske NSA-overvåkningen ruller videre. Etter at skandalen ble avslørt av varsleren Edvard Snowden i sommer, har avsløring på avsløring om NSAs virkemidler kommet frem for dagen. Nå er nok ett av sikkerhetbyråets verktøy ute av sekken.

I følge The Washington Post skal det amerikanske statsbyrået sitte på store mengder av informasjon om hvem du prater med på nett. Sjansen er stor for at du ikke er alene om å vite hvilke venner du har på nettsamfunnet Facebook, eller hvilke nyhetsbrev du mottar. Bedriftens Outlook-kontakter og pressens informanter er også informasjon som sannsynligvis er snappet opp av NSA.

Stjeler kontaktene dine

I følge de nyeste avsløringene tapper NSA nettet for over 250 millioner elektroniske adressebøker hvert år. Bare i løpet av en utvalgt dag i fjor ble hele 444 743 adressebøker fra Yahoo, 105 068 fra Hotmail (nå Outlook), 82 857 Facebook-kontakter, og 33 697 kontaktbøker fra Gmail «sikkerhetskopiert» av NSA. I tillegg kommer informasjon fra et uspesifisert antall andre kommunikasjonstilbydere.

Du kan selv se en del av det topphemmelige kildematerialet for avsløringene hos The Washington Post. I den ni sider lange PowerPoint-presentasjonen beskrives en massiv innsamling, med tilhørende problematikk som oversanking av adressebøker og duplikater. Også teknikker for hvordan NSA kan filtrere ut informasjon som er nyttig for dem blir adressert.

I motsetning til hvordan NSA kan bryte seg inn hos store selskaper når de jakter informasjon, skal de i denne omgang ha ventet med å snappe opp informasjon om kontaktene dine til den har nådd ryggraden til Internett, det såklate «backbonet». Ofte er det nemlig slik at informasjon om dine venner avsløres i det du logger på en tjeneste, eller sender meldinger til de.

Selv om president Obama selv har bedyret at den massive overvåkningen av våre bevegelser på Internett ikke gjelder amerikanske statsborgere, er det vanskelig å unngå å sanke inn amerikanske e-postadresser i mylderet. At byrået også sveiper innom informasjon om titalls-millioner amerikanere er nå derfor bekreftet av ansatte ved NSA.

Har du lurt på hvordan NSA finner all informasjonen?
Dette er programmet som lar NSA overvåke deg »

(Kilde: The Washington Post 1, 2)

Les også
– NSA stanset angrep som kunne ødelagt USAs økonomi
Les også
Nå kan NSA måtte endre praksisen sin drastisk
Les også
NSA bruker cookies til å finne hacke-mål
Les også
Nå vil tyskerne ha sitt «eget» Internett
Les også
NSA overvåket millioner av telefonsamtaler i Spania og Italia
Les også
Ny Snowden-avsløring: NSA angrep Tor-tjenesten
Les også
Slik holder du deg helt skjult fra NSA-overvåkningen
Les også
Amerikanerne har knekt Internetts sentrale krypteringer
Les også
Dette er programmet som lar NSA overvåke deg
annonse