Til hovedinnhold
NyhetÅret som gikk: Del 3 av 5

Nokia og HTC kjemper for livet

... med to veldig forskjellige innfallsvinkler.

Shutterstock/Leo Kropotov
Finn Jarle Kvalheim

Omvendt megapikselrace fra HTC

For de av oss som følger mobilbransjen, går et år vanligvis fort. De ulike aktørene på markedet slipper nye produkter i et forrykende tempo, og har egentlig gjort det nesten helt fra starten. Men, vi tror få vil være uenige i at 2013 har vært et uvanlig hendelsesrikt år.

Ikke bare har det kommet usedvanlig mange virkelig sterke toppmodeller på løpende bånd, men året har også vært preget av store omveltninger, både for produsenter og operatører.

Samsung og Apple dominerer i mobilbransjen. Det har bydd på problemer for en rekke produsenter, som virkelig har måttet skjerpe seg i år. Vi begynner med HTC, som hadde iallfall én stor overraskelse da de lanserte sin toppmodell i vår.

HTC måtte gjøre noe, etter å ha sett på dalende salgskurver i lang tid. Ett av svarene ble en svært spesiell kamerabrikke i HTC One. Til tross for greit salg av denne modellen, fortsetter pilene å peke nedover for mobilprodusenten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC kjører omvendt megapikselrace

Helt siden kameraene først ble digitale, har utviklingen vært dominert av et stadig stigende antall megapiksler. Overfor forbrukerne har produsentene gjerne frontet svært høyt antall piksler som en veldig viktig spesifikasjon – litt på samme måte som mange watt har blitt brukt i markedsføringen av rimeligere stereoanlegg.

Den samme trenden har vi også sett etter at digitalkameraene flyttet inn i mobiltelefonen. Det har alltid vært slik at noen produsenter har lagt større vekt på megapixelracet enn andre, men sjelden har vi sett en manøver såpass spektakulær som den HTC gjorde da de lanserte årets toppmodell, One.

Dette bildet er tatt i et relativt mørkt hjørne av naturhistorisk museum i New York.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Vi tok bilder med HTC One under svært krevende forhold. Her fra Times Square i New York.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
En av de kinesiske modellene som har imponert oss mest i år, har foreløpig ikke funnet veien til Norge. Med en unibody-design i polykarbonat, er dette det lekreste vi har sett fra det holdet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Grand S fins i mange farger, men denne lyseblå versjonen var en av de få vi fikk titte på uten tyverisikring.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

HTCs strategi var nemlig å drastisk kutte antall piksler på bildebrikken. Fire mexapiksler på en relativt stor brikke, skulle sørge for eksepsjonelle egenskaper ved fotografering i lite lys. Og det gjorde det – det er relativt få mobiltelefoner som kan ta ålreite bilder under de samme forhold som HTC One kan.

Telefonen har imidlertid fått litt pepper for å ikke klare å levere like gode bilder som de beste kameratelefonene når forholdene er perfekte. Med så små bilder, blir det også litt vanskelig å ta gode utsnitt.

Uansett har HTCs måte å angripe megapixelracet på vært et friskt pust i et mobilmarked der større tall nesten alltid oppfattes som bedre.

High end fra Kina

Da de kinesiske selskapene ZTE og Huawei begynte å lansere telefoner i Norge for noen år siden, handlet det nesten utelukkende om telefoner i den svært billige enden. Mange av telefonene har gitt svært mye for pengene, men de to produsentene har hele veien manglet løsninger det har luktet virkelig "high end" av.

Med lanseringene av både ZTE Nubia Z5, og Huawei P6, har begge de to produsentene virkelig begynt å få dreisen på sakene. Stikkordene er god byggekvalitet, kraftig innmat og meget gode skjermer.

Vi har dessuten siklet etter å få kleptopølsene i en ZTE Grand S helt siden lanseringen i under CES-messen i januar. Men denne modellen er foreløpig ikke tilgjengelig her på berget.

Det som gjør denne utviklingen spennende er det enorme salgsvolumet toppmodellene har her til lands. At også kinesiskutviklede telefoner nå begynner å passe inn i denne kategorien, betyr mer å velge i, og konkurranse på pris overfor de andre aktørene.

På neste side skal det handle om Nokias vanskelige år

Nokias ekstremmobil

Nokia har slitt i motvind lenge, men dominerer på markedet for Windows Phone-mobiler. 2013 har vært et ekstremt viktig år for mobilprodusenten. Dessverre gikk det kanskje ikke helt som ønsket.

Men, det er bare fra forsiden. På baksiden har den en rund kameradel som stikker litt ut, og her har vi dessuten satt batterigrep på årets beste kameratelefon.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser Lumia 1020 ut fra baksiden, uten batterigrepet på.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Lumia 1020 tar svært gode bilder under nesten alle forhold.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Lumia 1020 - 41 megapiksler

Nokias kamerakjempe befinner seg helt i motsatt ende av skalaen fra HTC One. Finnene tok megapikselracet helt ut da de først lanserte PureView-konseptet sitt, med en diger 41 megapikslers bildebrikke. Sensoren er riktig nok bare diger i mobilsammenheng, men dette var likevel et svært så uvanlig trekk. Vanligvis øker jo spesifikasjonene litt og litt. Det hører med til sjeldenhetene at man tredobler pikselantall fra en generasjon til den neste.

Den første sensoren av denne typen kom dessuten for snart to år siden, i modellen 808 PureView. Da den ble annonsert gikk det et gisp gjennom forsamlingen. Formodentlig av to årsaker; overraskelse over det voldsomme kameraet, og skuffelse over at også denne telefonen fikk Nokias litt slitne Symbian-menyer. Da ble det hintet om at PureView-konseptet ville finne veien til Lumia-modellene også.

Selv om Nokia brukte PureView-navnet også i Lumia 920, var dette en mobil med svært annerledes kameraegenskaper enn 808 PureView hadde. Først med årets Lumia 1020 fikk vi den ekstreme bildebrikken i kombinasjon med operativsystemet Windows Phone.

Kamerakvalitet har alltid vært en av Nokias sterkeste sider, og selskapet har lekt og eksperimentert med ulike måter å få dette til på underveis. Resultatet er at flere av Nokias telefoner har overlevd både sin generasjon mobiler, og generasjonen etter, uten å dale fra toppen når det gjelder bildekvalitet.

Lumia 1020 har av flere medier, oss inkludert, blitt utropt til den beste kameratelefonen i sin generasjon. Det skal bli veldig spennende å følge med på om Microsoft opprettholder denne satsingen når Nokia etter hvert blir koblet langt tettere til Microsofts hovedkvarter i Redmond.

Stephen Elop under en av sine siste mobillanseringer som sjef for hele Nokia.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Stephen Elop presenterte samarbeidet med Microsoft for snart tre år siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokia blir kjøpt

Det vakte oppsikt da den tidligere Nokia-sjefen, Stephen Elop, skrev et internt brev der han hevdet at mobilprodusenten stod på en brennende plattform. Han siktet selvsagt til allerede nevnte Symbian. Siden Nokia satte i gang satsingen på Windows Phone, har plattformen steget jevnt og trutt – men ikke fort nok.

Omtrent samtidig med at analytikere og undersøkelser begynte å vise et realt oppsving for Windows Phone, kom beskjeden fra Nokia og Microsoft. Microsoft tok sikte på å kjøpe den finske mobilprodusenten, som hadde gått fra verdenséner til å nærme seg raka fant på rekordtid.

I skrivende stund er kjøpet godkjent av europeiske reguleringsmyndigheter, og Nokias aksjonærer har også stemt ja til salget i en ekstraordinær generalforsamling i slutten av november. Det meste ligger altså klart for en snarlig overtakelse av Microsoft. Det skjuler seg imidlertid ett skjær i sjøen, som vi skal komme tilbake til.

Del fire av årskavalkaden kommer i morgen, og da skal det handle om Apple og Googles nyheter

annonse