Nyhet

Nå kan mobilen drives av urin

Ny type brenselscelle henter strøm fra mikroorganismer.

Det er nok ikke mange som har store nok lommer til å ta med seg dagens utgave av brenselscellen. Forskerne lover imidlertid at løsningen skal bli både mer effektiv og mer kompakt.Foto: Skjermdump, Youtube, BristolUWE

Mobilteknologien har gjort kraftige byks det siste tiåret. Samtidig har forskere meldt om stadig nye fremskritt innen batteriteknologi – men få av dem har nådd ut til verdens mobilbrukere. Nå skal til og med urin kunne brukes til å opprettholde en permanent kontakt med tjenester som Facebook og Instagram.

Brenselsceller har vi hørt mye om i det siste, og de første kommersielle produktene er på vei ut i handelen. Nyvinningen det er snakk om her er også en slags brenselscelle, men den er svært annerledes enn de det er mulig å få tak i nå.

Les også: Denne brenselscellen holder deg med strøm i to uker

Ikke som en vanlig brenselscelle

Vanlige brenselsceller inneholder membraner og komponenter som skal hente elektrisk energi ut av kjemiske prosesser. Den nye brenselscellen bruker i stedet bakterier, som skaper små elektriske ladninger når de fortærer maten sin. Urin skal ha vist seg å være helt utmerket mat for mikrobene.

Brenselscellen er utviklet av forskere ved Universitetet i Bristol, og navnevalget har falt på "microbial fuel cell", eller bare MFC.

Energien lagres

Etter hvert som bakteriene gir fra seg sine små elektriske ladninger, samles energien opp og lagres på en kondensator.

Ulempene er det naturligvis mange av på et tidlig stadium. Den viktigste er muligens at hele konstruksjonen er på størrelse med et bilbatteri. Den er heller ikke spesielt kraftig – prototypen gir fra seg nok strøm til en kort mobilsamtale.

Håper på bedre kapasitet

Forskerne håper at både størrelse og kapasitet skal bli betraktelig mindre over tid.

– Brenselscellene vi har brukt til å lade mobilen med rommer rundt 50 milliliter urin, men de minste vi har laget rommer 1 ml, så teknologien kan bli mye mindre. Målet vårt er en brenselscelle som er så liten at den kan bli transportert enkelt, forklarer ingeniør Ioannis Ieropoulos til independent.co.uk.

Så spørs det om mobilbrukere kan overtales til å gå rundt med en skvett urin i innerlommen – selv om det kan gi noen minutter ekstra på Facebook.

Vil du lese om noen av superbatteriene som har strandet de siste årene? Velg og vrak fra listen under:

Les også
Forskere sender meldinger uten strøm
Les også
– Grønnere mobilteknologi kan slette Norges CO2-utslipp
Les også
Snart kan ladingen gå enda raskere
Les også
Gjør deg klar for «evig» batteritid
annonse