Tek.no

Nyhet

USA har laget et «ikke-dødelig våpen»

Den nye bombekasteren skal føre til færre drap på sivile.

Flickr
15 Des 2014 06:30

Krigsvåpen blir mer og mer avansert, og vi har inntrykk av det dette samtidig kan gjøre dem farligere. Se bare på laservåpnene som er på vei eller smartkulene som aldri bommer, som USA er i gang med å utvikle.

Nå har det derimot kommet et nytt avansert våpen fra militæret i USA, og dette er litt annerledes, melder Gizmodo. I motsetning til de fleste våpen, skal den nye 81 mm-bombekasterammunisjonen ikke ha som mål å drepe, men snarere å paralysere eller forvirre fienden. I alle fall ifølge utviklerne.

USAs Marine Corps gjennomførte den første testen av sin ikke-dødelige bombekaster i starten av desember.

Færre sivile drap er målet

De 14 granatene som skytes ut av bombekasteren vil «bare» lage grusomt høye lyder, samt blende eller svimeslå de som blir truffet, istedet for å spy ut dødelige splinter og kuler. Dette er ment å sette alle i området midlertidig ut av spill.

– Hvis de greiene faller over hodet ditt, vil du enten kaste deg ned på bakken eller flykte, sier Ray Grundy i Marine Corps Combat Development and Integration Command til Marinecorpstimes.com. (her står det mer om selve testingen)

Det er selvsagt mulig å dø dersom en blir truffet direkte av en slik granat, men samtidig unngår man angivelig at mange sivile blir drept eller lemlestet i angrepet, slik det er i dag.

Ifølge Costs of War har anslagsvis 174 000 sivile mistet livet i kriger og væpnede konflikter i Afghanistan, Irak og Pakistan det siste tiåret.

Ingen grunn til å drepe fienden?

Et slikt angrep vil dekke et område på rundt 15 ganger 25 meter. Våpenet må avfyres på 150-500 meters avstand.

Ved å bruke denne typen våpen, kan de militære styrkene heller gå inn med for eksempel bakkestyrker eller droner rett etterpå, og fange de personene de er ute etter å ta – også i live, hvis det er en del av planen.

Ifølge Vice.com er grunnen til å drepe fienden i krig, fremfor å ta noen til fange, ofte at det blir ansett å være det tryggeste for de angripende soldatene. Hvis den som blir angrepet ikke er i stand til å yte motstand, kan i så fall dette argumentet for å drepe bli svekket.

– Drapsroboter er en fantastisk idé!
Vil færre sivile bli drept i krig om vi sender roboter? »

(Kilder: Marinecorpstimes.com, Gizmodo, Vice.com)

annonse

Les også