Tek.no

Nyhet

Har avslørt forfatteren bak blåskjermen

Skal være skrevet av den tidligere toppsjefen selv.

imagemaker / Shutterstock.com
Anders Brattensborg Smedsrud

Feilmeldinger har herjet datamaskinen i all dens tid, og finnes i alle tenkelige former og fasonger. En av de mest irriterende må likevel kunne sies å være den notoriske «blåskjermen», som du møter når Windows treffer på en så alvorlig feil at maskinen din er i fare om den ikke stanser.

Ingen har tidligere visst hvem i Microsoft som var forfatteren av den første blåskjermen, men nå har en blogger fra selskapets MSDN-program angivelig tatt bladet fra munnen, melder The Verge.

Kanskje måtte han vente til det rette tidspunktet med avsløringen, for personen som forfattet feilmeldingshistoriens mest irriterende melding skal nemlig være den nylig avgåtte Microsoft-toppsjefen Steve Ballmer.

Så gjør det selv da

Blåskjermen ble for første gang implementert for 22 år siden i Windows 3.1, på tiden da Ballmer ledet systemutviklingsavdelingen i Microsoft. En dag da han besøkte folkene som var ansvarlige for utviklingen av Windows fikk han demonstrert en helt ny funksjon som bare ble kalt «Ctrl + Alt + Del». Mens Ballmer hadde sansen for funksjonen likte han imidlertid ikke meldingen den viste for brukeren særlig godt.

Utfordringen fra Windows-utviklerne skal ha kommet lynraskt: Om du tror du kan gjøre en bedre jobb, så forsøk selv.

Lurer du på hvorfor Blåskjermen er blå?
På Tek Ekstra finner du svaret »

Ballmer grep muligheten, og i løpet av et par dager hadde han kommet opp med meldingen som «Ctrl + Alt + Del», eller blåskjermen, skulle vise. Meldingen falt i smak hos Windows-utviklerne og så ut som på bildet under:

Omtrent slik så Ballmers blåskjerm ut – ikke helt annerledes enn den vi fant i Windows-versjonene helt frem til Windows 8. (Illustrasjon: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Ballmer gjorde en ganske så god jobb, der han fortalte hvilken applikasjon som hadde krasjet, hvilke konsekvens dette hadde for brukeren og hvordan maskinen burde startes opp igjen.

Et av de største irritasjonsmomentene ved blåskjermen, annet enn at den forteller deg at arbeidet ditt har gått til skogs, har imidlertid alltid vært at det er vanskelige å forstå nøyaktig hva som fremkalte den. Siden Ballmers originale blåskjerm har dessuten flere varianter av den sett dagens lys, med enda mindre forståelige feilkoder og meldinger.

Blåskjermen kommer alltid når det passer som verst:
Slik forstår du og stopper blåskjermen (Ekstra) »

(Kilde: MSDN)

Les også
Dette skjer når du røsker ut PC-delene – mens maskinen står på
Les også
Derfor blir du plaget av den beryktede blåskjermen
Les også
– Windows er best på Mac
Les også
Forskere har laget PC som aldri krasjer
annonse

Les også