Nyhet

Bygger rått mobilnett for Justin Bieber

Telenor arena får en saftig oppgradering.

Mobiloperatørene står overfor en gigantutfordring når Justin Bieber entrer scenen på Telenor arena. 23 000 tilskuere som oppdaterer Facebook samtidig via mobilnettet, er et mareritt-scenario for Telenor.

– Sist Justin Bieber besøkte Oslo, gikk det ikke så bra med mobilnettet. Men den gang kom konserten som en overraskelse. Nå har vi forberedt oss og økt kapasiteten i mobilnettet i og rundt Telenor arena kraftig. I tillegg har vi bygd et nytt, kraftig wifi-nett inne på arenaen som vil avlaste mobilnettet. Det har en kapasitet på ti gigabit per sekund, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor under et møte med pressen fredag.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor ble tatt på senga sist Justin Bieber besøkte Oslo. Det blir han ikke denne gangen.Foto: Håvard Fossen

Krevende ungdommer

Han konstaterer at den gruppen mennesker som er ventet å strømme til Fornebu på tre konserter onsdag, torsdag og fredag kommende uke, er den aller mest utfordrende for en mobiloperatør.

– De oppdaterer Facebook og blogger med bilder, videoer og lyd hele tiden. Det forventer vi at de vil gjøre også før, under og etter konserten. For å avlaste mobilnettet, gir vi alle gratis tilgang til et nytt og kraftig wifi-nett, kanskje den kraftigste trådløse sonen i Norge, sa Amundsen.

Teknisk direktør Frode Støldal kunne fortelle at det samme teamet som bygde WLANet for OL i London, har bidratt også i Telenor Arena. Nettet består av 120 kraftige aksesspunkter, som hver dekker en nokså begrenset sektor for å gi mest mulig kapasitet til den enkelte bruker.

Frode Støldal i Telenor.Foto: Håvard Fossen

– Dette er en veldig spennende test for oss i Telenor. Vi har aldri benyttet wifi-nett til avlastning av mobilnettet på denne måten før, sier Støldal, som slipper alle inn i wifi-nettet, også folk med andre mobilselskaper enn Telenor.

Massiv kapasitetsøkning

– Det vi frykter mest, er at de 23 000 ungdommene inne på arenaen vil ha like mange foreldre ventende utenfor. Politiet opererer med et verstefallsscenario der det er 40 000 mennesker i og rundt Telenor Arena. Da kollapser det meste, sa Amundsen, som regner med at foreldre og ungdommer vil forsøke å gjøre avtaler om å møte hverandre via mobiltelefonen.

Han frykter også påvirkningen på nettet dersom den 19 år gamle artisten lar publikum vente før han entrer scenen. Da blir det mange som vil ta fram mobilen samtidig.

– Vi tror det verste området å håndtere for mobilnettet blir ute, rett etter konserten, sa han.

Både antallet basestasjoner i mobilnettet og matingen av dem er kraftig økt rundt arenaen foran konserten. Det gjelder både 2G, 3G og 4G-nettene. I tillegg vil det bli plassert ut to transportable basestasjoner i området.

  • Totalt er overføringskapasiteten i nettet på 20 000 megabyte per time fra innsiden av arenaen. På utsiden er kapasiteten på 18 000 megabyte per time.
  • Nettet kan ekspedere 500 000 tekstmeldinger fra innsiden og 600 000 tekstmeldinger fra utsiden av konsertarenaen per time.
  • Inne kan nettet ta unna 40 000 samtaleminutter per time, mens kapasiteten ute er 60 000 samtaleminutter per time.

I tillegg kommer datakapasiteten i wifi-nettet.

Storstilt test

Telenor ser på kombinasjonen av mobilnettet og wifi-nettet som en test. Støldal vil analysere trafikken i nettene nøye for å lære av arrangementet.

– Vi har gjort alt vi kan for å sikre at nettet ikke stopper opp og skape en god kombinasjon av 4G og wifi. Dette blir for øvrig en permanent løsning på Telenor arena, sier han.

Det som neppe blir permanent, er at alle får gratis tilgang til wifi-nettet. Telenor har ikke tatt noen avgjørelse om dette, men antyder at det er naturlig at det seinere kun vil være tilgjengelig for deres abonnenter.

Foreløpig har ikke Telenor funksjonalitet i nettet som gjør wifi til en del av mobilnettet, slik at trafikken til en kunde kan flyttes fra wifi til 4G og omvendt. Men dette er noe han ser for seg «litt lengre nedover veien», som han uttrykker det.

Støldal vil ikke tallfeste hvor mye penger Telenor har brukt på kapasitetsøkningen i wifi-nettet på Telenor arena, men han slår fast at det har vært en kostbar affære.

– Noen må betale dette. Nå skal vi evaluere og lære. Deretter bestemmer vi neste steg. Vi må se på forretningsmodellen. Kanskje blir dette bare for Telenor-kunder seinere, sa han.

Les også: Guide til lynraskt 4G-bredbånd (Mobilen.no)

Les også
Rosabloggeren som ble Telenor-sjefens rådgiver
Les også
– Kan ikke gjøre alle til lags
Les også
– Twitter lanserer musikkapp for mobil
Les også
Helt ny Wimp-app for Android-mobiler
Les også
Endelig Spotify for Windows Phone 8
Les også
Shazam vs SoundHound vs TrackID: Appene som gjenkjenner musikken
annonse