Til hovedinnhold

Carl Zeiss slipper proffobjektiver for filmproduksjon

Både amatører og ikke minst profesjonelle filmskapere har for fullt fått øynene opp for digitale speilreflekskameraer som et meget godt alternativ til både videokamera og filmkamera. De fleste nye kameraer som kommer ut nå og i fremtiden vil ha innebygd muligheten til å ta levende bilder i full HD, og mye av fordelene er både den rivende utviklingen av teknologi når det kommer til lyssensitivitet (ISO), men at en også får benyttet fotooptikken. Fotooptikken har ofte bedre lysstyrke og, kanskje viktigst, bedre (eller mindre) dybdeskarphet enn vi er vant med på videokameraer.

Objektivprodusentene Carl Zeiss virker til å ha innsett at utviklingen med film på DSLR er kommet for å bli, noe som har medført at de den siste tiden har sluppet flere nye objekter på markedet med DSLR for øyet. Men det spørs om disse lekkerbiskene ligger noe over prisklassen de fleste av oss opererer i, for Carl Zeiss henvender seg i stor grad mot det profesjonelle markedet.

Lettvekter med zoom

Carl Zeiss Leightweight Zoom LWZ.2 er, i følge dem selv, konstruert for å dekke behovene til den neste generasjonen film- og videoskapere. Om de får rett i det, gjenstår å se, men ut i fra spesifikasjonene så ser dette lovende ut. Dette zoomobjektivet kan en få til å passe til Arris PL-fatning, som for så vidt er standarden som Carl Zeiss produserer sine filmobjektiver til. Men det som er interessant er at en også får dette objektivet til Canons EF-fatning og Nikons F-fatning. Dette vil nok åpne opp et for et langt større markedspotensiale. Objektivet veier i underkant av to kilo og har et brennviddespenn på 15,5-45mm. Vi har ikke klart å finne ut av dette objektivet ligger på i pris, men at en må ta kontakt med noen som selger produktet for å få oppgitt pris, sier vel noe om at nivået er nokså høyt.

Zoom for proffene: Carl Zeiss Leightweight LWZ.2 kan benyttes ti både Canon og Nikon speilrefleks.

Fastobjektiver til DSLR

Carl Zeiss har også gitt ut en ny versjon av sine profesjonelle fastobjektiver for filmbransjen: Compact Prime CP.2. Denne serien med fastobjektiver har en årrekke vært det fortrukne valget til mange filmfotografer på grunn av god kvalitet, og de kommer i følgende brennvidder: 18mm, 21mm, 25mm, 28mm, 35mm, 50mm og 80mm. Og med den nye versjonen kan de fås til å passe med Canons EF-fatning og Nikons F-fatning. Muligens interessant for noen, men da må en nok ha noen kroner ekstra å bruke på utstyrsparken.

Filmrigg: Dette oppsettet blir nok mer og mer vanlige på filmopptak i fremtiden. Her ser vi en Canon 5D med et Carl Zeiss fastobjektiv med følgefokus.
Fast til film: Carl Zeiss Compact Prime CP.2 er ansett for å være gode objektiver. Nå kommer de også til både Canon- og Nikonkameraer.
Les også
Her kommer Red Epic!
Les også
Videoopptak med Nikon D700
Les også
Nikon D90 – med videofunksjon
annonse