Til hovedinnhold

– Fiberutbygging skal ikke være en offentlig oppgave

Hovedorganisasjonen Virke kritisk til fiberutbygging.

Bredbåndsdebatten er i full vind her i Norge. De siste ukene har det vært utrolig mye fokus på hvorvidt den norske befolkningen behøver superbredbånd – båndbredde over 50 Mbit/s – eller ikke. Hovedorganisasjonen Virke har nå kastet seg inn i debatten, og er svært kritiske til fiberutbyggingen her til lands.

– Norske politikerne sier noe helt annet og mener at det er bedriftene som trenger superfart. Slik er det ikke. Bedriftene skaffer seg det de trenger. Det sier direktør for kunnskap og teknologi i hovedorganisasjonen Virke, Alisdair Munro på Digital-tv- og bredbåndskonferansen 2012.

11 milliarder bortkastet

Virke mener norske kommuner har svidd av en svimlende sum på 11 milliarder kroner på feil formål.

– Istedet for fiberutbygging skulle brukes på basistjenester til befolkningen. Konkurranse er et mye bedre virkemiddel, og kommunene bør heller konsentrere seg om å spesifisere hvilke tjenester de ønsker, mener Monro.

Virke mener at fiberutbyggingen ikke skal være en offentlig oppgave i dag.

Mer nyansert

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud har andre meninger om saken.

– Jeg skjønner problemstillingen, men det at kraftselskapene i sin tid ville gjøre noe med bredbåndsutbyggingen skyldtes at mange kommuner ikke fikk det bredbåndet til den offentlige virksomheten fordi andre aktører ikke stilte opp. Det store bildet på offentlig satsing på fiberutbygging er nok ganske nyansert, men det er et faktum at de største kommunalt subsidierte investeringene har skjedd i de store byene. Og her er de brukt i intens konkurranse med andre tilbud fra private bredbåndsutbyggerne, forteller hun.

(Kilde: Teknisk Ukeblad)

annonse