Til hovedinnhold

Nå vil Microsoft lade mobilen din med lysstråler

Ny, innovativ løsning skal gjøre ladekabler overflødige.

sinvuka/Shutterstock.com

Mobiltelefoner er for lengst blitt en integrert del av folks hverdag, og den brysomme og stadige ladingen likeså. Batteriteknologien har riktignok blitt mye bedre med årene, men det ikke like mange som tar tak i selve måten man lader mobilene på.

Som blant andre ZDNet og WMPowerUser melder har forskerne hos Microsoft nå lansert en ny løsning som potensielt kan gjøre mobilladingen vesentlig mer sømløs og lettvinn. Selskapet har nemlig funnet en snedig, trådløs måte å lade mobilene på ved hjelp av lysstråler.

Sikter seg inn på mobilen av seg selv

Løsningen har fått navnet «AutoCharge» og redegjøres for i stor detalj i et eget dokument som Microsoft har sluppet. Teknologien innebærer i kortre trekk å bruke en spesialdesignet «lampe» til å sende ut lysstråler til mobiltelefonen, som via et innebygget solcellepanel lader opp telefonen.

Som kjent er solcelleteknologien på ingen måte ny, men som Microsoft peker på har teknologien ikke blitt tatt nevneverdig i bruk innen mobillading av flere årsaker. For det første betinger slik lading at man befinner seg utendørs på dagtid og at man må passe på at mobilen eksponeres for sollyset. Samtidig er ikke teknologien effektiv innendørs fordi lyset er for spredt og har altfor lav energi til å lade telefonen.

Illustrasjon av AutoCharge-konseptet. Foto: Microsoft

Nettopp disse problemene sikter Microsoft altså mot å eliminere. «Lampen» som Microsoft vil ta i bruk skal sende konsentrerte stråler mot mobilen med tilstrekkelig energi til å foreta en tilsnærmet normal opplading. Microsofts konsept har imidlertid en annen viktig komponent. Systemet skal nemlig også være i stand til å automatisk «finne» telefonen man legger fra seg, for deretter å styre strålene i riktig retning.

Bruker kamera

Dette oppnås ved at laderen er utstyrt med et eget kamera som holder øye med et bestemt område, for eksempel et rom, bord eller pult, og fanger opp mobilen når brukeren legger den fra seg. Dette skal være mulig ved hjelp av bildegjenkjenningsteknologi. Retningen til lysstrålene justeres så ved hjelp av en innebygget, elektrisk motor. Når batteriet er fullt, vil strålene automatisk slås av.

Microsofts prototype-utgave av AutoCharge-konseptet var i stand til å oppdage en mobiltelefon på så lite som 0,3 sekunder i snitt, og var også i stand til å fange opp telefonene i flere ulike posisjoner og blant flere andre gjenstander.

For at løsningen skal være effektiv nok er det nødvendig både med et ekstra effektivt solcellepanel, siden en mobiltelefon har begrenset overflateareal, og langt kraftigere lys enn vanlige lampelys. Microsofts fungerende prototype hadde begge disse tingene, og var visstnok i stand til å lade en mobiltelefon omtrent like raskt som andre trådløse løsninger.

Gjennomsiktig solpanel og infrarødt lys

Konseptet har også andre problemer som må overkommes. Mobilbrukere har en tendens til å legge mobilen fra seg med skjermen opp, noe som i utgangspunktet gjør det vanskelig å plassere panelet på et tilgjengelig sted. Microsoft foreslår imidlertid å rette på dette ved å simpelthen benytte gjennomsiktige paneler som kan plasseres over skjermen.

Et annet problem er at et kraftig lys som står på hele tiden både fort vil føre til stor sjenanse, særlig i et soverom. For å løse dette foreslår Microsoft å benytte usynlig lys, for eksempel infrarødt lys, som fint kan benyttes også i mørke rom. Lysstrålene slås for øvrig av dersom systemet oppdager at et objekt sperrer for mobilen, slik at dette objektet ikke selv utsettes for strålene.

AutoCharge er altså ennå på et tidlig prototype-stadium, og det er uvisst når vi eventuelt vil få se løsningen i butikkene. En av de faktorene som gjør at det antakelig vil ta litt tid før det havner på markedet er at teknologien ikke fungerer med dagens mobiltelefoner, siden det solcellepanelet må bygges inn i telefonen og være kompatibelt med de spesielle lampene. Flere tekniske detaljer finner du i Microsofts egen gjennomgang av eksperimentet.

Det kommer stadig ny mobilteknologi: Hva med et varmesøkende kamera til mobilen din? »

annonse