Til hovedinnhold

Spillet «Viking Jump» er lastet ned av over 50 000 brukere. I virkeligheten var det en app laget for å spre ondsinnet programvare

enzozo/Shutterstock.com, Check Point

Nettstedet The Inquirer melder nå at det har blitt oppdaget en ny type ondsinnet programvare som rammer Android-mobiler gjennom Googles app-butikk. Programvaren har fått navnet «Viking Horde» og ble først oppdaget av sikkerhetsselskapet Check Point.

Programvaren installerer seg på mobile enheter via bestemte applikasjoner på Google Play, og er ifølge Check Point først og fremst ment for annonsesvindel på Internett.

Kan også brukes til å kjøre kode

Annonsesvindel er når programvare kaprer enheter og lager såkalte «botnett» for å simulere klikk på annonser på Internett i den hensikts å generere «falske» annonseinntekter.

Appen «Viking Jump» bør du nok ligge unna.
Check Point

Sikkerhetsselskapet peker imidlertid på at Viking Horde-programvaren også kan brukes til å utføre DDoS-angrep, og ikke minst kan den benyttes til å laste opp annen ondsinnet programvare som kan brukes til å fjernkjøre kode på mobile enheter.

Sistnevnte er en risiko som gjelder dem som har «rootet» mobilene sine, altså gitt seg selv superbruker-tilgang, og omfatter dermed på langt nær alle Android-brukere. Annonsesvindel og DDos-angrep gjelder imidlertid også enheter som ikke er rootet.

Spredt via populær gratis-app

Ifølge Check Point er det applikasjonen «Viking Jump» som har stått for mesteparten av spredningen av den ondsinnede programvaren. Viking Jump er en gratis spill-app som ble lastet opp på Google Play den 15. april og som har mellom 50 000 og 100 000 nedlastinger. Det er med andre ord ganske mange potensielle ofre.

Memory Booster, Parrot Copter og Simple 2048 er eksempler på andre Google Play-apper som er infisert. Mer teknisk informasjon om Viking Horde-programvaren finner du på bloggen til Check Point.

Instagram er heller ikke helt sikkert: Det fikk en finsk 10-åring 80 000 kroner for å bevise »

annonse