Til hovedinnhold

Qnap vil du skal bruke denne lagringsboksen fremfor skyen

Slipper en liten budsjett-NAS med tårndesign.

Qnap / Shutterstock

Taiwanske Qnap pleier vi å se på som en av de mer stabile og gode NAS-produsentene, da sammen med aktører som Asustor og Synology. Modellene selskapet dytter ut pleier som regel også å ha en ganske frisk prislapp, men da er de gode også – Qnap TS-451 er en av våre absolutte favoritter.

De er heller ikke redd for litt utradisjonelle former. Vifteløse Qnap HS-251 er på en måte både en NAS og mediesenter – med stuevennlig design. Og nå kommer det to nye modeller som ved første øyekast godt kunne vært noe annet: TS-128 og TS-228.

Qnap TS-128.
Qnap
Qnap TS-228.
Qnap

Qnap TS-128 har kun plass til én harddisk, mens TS-228 da naturlig nok tar to. Dette er med andre ord modeller rettet mot hjemmemarkedet, og det reflekteres også i prisen.

Fra Qnaps Taiwan-kontor får vi opplyst 129 og 149 euro respektive, men da er dette uten skatter og avgifter. Tobrønneren bør uansett havne på under to tusen kroner, med lillebroren et par hundrelapper rimeligere.

Forventet slippdato er for øvrig slutten av mars måned.

Tokjernet ARM

Som vi kan se av bildene er de to «tårnformede» nykomlingene ment å settes med kortsiden ned, akkurat som Western Digital My Cloud. Dette gjør det enklere å plassere den på et skrivebord, i en hylle eller lignende. Men på grunn av faren for velt og harddiskkrasj – i hvert fall for utgaven med kun én diskplass – bør de også kunne legges ned.

Bortsett fra størrelsen og antall harddiskbrønner er spesifikasjonene de samme for TS-128 og TS-228. Under det hvite skallet sitter en tokjernet ARM v7-prosessor med klokkefrekvens på 1,1 GHz, som da jobber sammen med 1 GB RAM. Videre har NAS-ene gigabit Ethernet, en USB 2.0-port bak og en USB 3.0-port i front.

Med to harddisker på to terabyte innabords er TS-228 oppgitt til å trekke i underkant av 15 watt under vanlig drift.

Skysentrerte budsjettmodeller

De to nye NAS-ene markedføres i hovedsak som et personlig og sikkert alternativ til nettskylagring, med funksjonalitet som da bør kunne gjøre det enkelt å få tilgang til innholdet over nettleseren eller via et knippe mobilapper. Vi skal heller ikke glemme NAS-ens rolle innen sikkerhetskopiering og som ren lagringsplass for film og musikk.

Qnap

Som Qnaps andre produkter vil TS-128 og TS-228 kjøre selskapets eget operativsystem QTS, som for tiden har nådd versjon 4.2.

Disse relativt enkle modellene vil ikke kunne tilfredsstille alles behov, men bør kunne finne en plass hos en mindre kravstor familie – eller fungere som sekundær NAS for en som allerede har en mer avansert modell.

Trenger du mye plass?
TEST: Western Digital Red 6 TB NAS >>>

(Kilde: Pressemelding)

annonse