Skal begynne å sende i 8K-oppløsning allerede i 2016

Det er 16 ganger bedre enn Full-HD.

Big in Japan, sa du? Begrepet får en ny betydning når vi snakker om oppløsning på TV-sendinger. Under årets CES-messe var det 4K-oppløsningen som stod i sentrum, men for japanerne er dette tydeligvis ikke nok, melder Flatpanels.

Den japanske statskanalen NHK har nemlig tenkt å ta steget videre, og skal etter planen kjøre i gang med sendinger i 8K allerede i 2016.

Sendte London-OL i 8K

Her viser NHK OL i 8K fra en kinosal i England. .Foto: Torkel Thoresen

Dette er ikke første gangen den japanske statskanalen prøver seg på denne oppløsningen. Under fjorårets sommerolympiade i London var de nemlig på plass for å vise forskjellige idrettprestasjoner i 8K.

Her kunne du ved offentlige bygg, som for eksempel kinosaler i både England og Japan, se direktesendte sendinger i 8K fra lekene daglig. Etter alt å dømme var dette et stunt statskanalen gjorde for å skaffe seg nødvendig erfaring med å produsere i 8K-oppløsning fra olympiske leker.

Japan er nemlig vertsnasjon for de kommende olympiske sommerlekene i 2020, som skal avholdes i Tokyo.

Vellykket prøvesendinger over bakkenettet

I dag kan du se for eksempel NRK via det digitale bakkenettet, en sending som krever opp i mot 10 Mbit/s med båndbredde. I Japan har den tilsvarende statskanalen NHK gjennomført prøvesendinger over sitt eget bakkenett i 8K, noe som har visst seg å fungere fint.

Over en avstand på 27 kilometer har de klart å få plass til en 8K-sending på én enkel UHF-kanal, ved å ta i bruk den nyeste komprimeringsteknikken HEVC (H.265). Sammen med den nye HEVC-standarden måtte det en båndbredde på 85 Mbit/s til for at sendingene skulle overføres uten problemer.

Før vi skriver 2016 vil NHK også ta for seg det kommende fotball-VM fra Brasil, der de tar sikte på å overføre alle kampene fra sportbegivenheten i 4K. Riktignok må du ta turen til Japan for å oppleve disse sendingene, men det kan jo alltids være et alternativ dersom du ikke har fått kjøpt billetter til selve VM.

Denne superbrikken gir deg 4K på mobil og TV samtidig »

(Kilder: Flatpanels.dk)

Les også
Verdens første sendinger i 8K-oppløsning er nå et faktum
Les også
Android 5.0 er klar for TV
Les også
Netflix satt opp prisen i Norge – i Danmark går den ned
Les også
Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere
Les også
Få bildet fra mobilen til TV-en
Les også
– Nei, Netflix vil ikke få offline-avspilling
annonse