Tek.no

Nyhet

Velg riktig abonnement

Iris Andersson
11 Des 2007 14:00

Prisene forandres hele tiden, og i et kaos av oppstartsavgift, minuttpris, datatrafikkpris, MMS og SMS-pris, er det heldigvis mulig å skaffe seg en viss oversikt.
Les mer:
- Norges beste venneløsning
- Her kjøper du de billigste mobilene
- Tele2 endrer billigabonnement
Post- og Teletilsynet (PT) har laget en forenklet "mobilkalkulator" som gir deg en liste over abonnementer som passer best til ditt forbruk. Den finner du her på www.telepriser.no. Kalkulatoren inkluderer alle mobilabonnementer fra alle operatører, også de aller minste, og dette blir kontinuerlig oppdatert. Den tar med i beregningen månedspris, engangskostnader, minimumsfakturering, minuttpris til fasttelefon, mobiltelefon, oppkoblingsavgift, og prisen for tekst- og bildemeldinger. Den inkluderer dessverre ikke pakkedata (wap og Internettoppkobling), og heller ikke tilleggstjenester som for eksempel "SMS mania" eller de nye vennetjenestene.

Gjennomsnittsnordmannen

Tallene som telepriser.no allerede har fylt inn, representerer nordmenns gjennomsnittsforbruk. Dersom du ikke har anelse om hvor mye du kommer til å bruke mobilen, kan du benytte deg av disse tallene, men vi anbefaler å bruke egne tall for å få et mer riktig bilde. Skulle det vise seg at du bruker mobilen mer, kan du jo bare endre til et annet abonnement. Dersom du bruker mobilen mindre, vil regningene dine uansett bli på kroner 0, ettersom abonnementene øverst på lista (for øyeblikket) er uten minimumsfakturering. 
Dersom du har et mobilabonnement fra før av, kan du se på tidligere regninger hva slags forbruk du har hatt, og sannsynligvis vil fortsette å ha. Legg merke til antall samtaler, varighet og hvor mange MMS og SMS du har sendt. Dersom du har e-faktura, kan du åpne denne i nettbanken din ved å trykke "se detaljer" (Dersom du ikke vet hvordan du åpner e-faktura, kan du ta kontakt med banken din.)
Tallene du finner på regningen din kan du fylle inn i tilsvarende rubrikker i venstre felt på www.telepriser.no. Sjekk at du har valgt riktig periode, altså per måned, ikke per uke. Klikk på "Klikk og beregn" for å oversikt over de billigste abonnementene.
Dersom dere er en vennegjeng eller en familie som kun ringer dere imellom, kan det lønne seg for dere å ha et såkalt venneabonnement. Dette tilbys av de største operatørene, og tjenestene kalles Chess Kompis, Netcom Venner, Tele2 Kompis og Telenor FriVenner. Les: Norges beste venneløsning.

annonse

Les også