Tek.no

Nyhet

Ikke lad mobilen om natten

Iris Andersson
21 Sept 2007 09:02

TNS Gallup har gjort en undersøkelse for If Skadeforsikring som viser at hver tredje nordmann alltid lar kaffetrakter, vannkoker og mobillader stå i stikkontakten.

Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, skyldtes 446 boligbranner elektrisk utstyr i 2006. Det utgjør omtrent 40% av alle boligbrannene dette året.

Les også:

- Unngå mobilfarene!
- Slutt på et ladehelvete
- Håndladet mobil

Ta laderen ut av støpselet

Nesten halvparten av disse brannene utløses av komfyrer og kokeplater, men noen starter også i mobilladere, kaffetraktere og vannkokere, opplyser Newswire, som har laget artikkelen på oppdrag fra If.

- Mange ser på batteriladere og småelektrisk utstyr som ufarlige. Mobilladere blir varme og kan starte en brann hvis de dekkes til. Unngå å lade mobilen om natta, uttaler Ifs sjefingeniør Runar Bache til Newswire.

Feil kan føre til eksplosjoner og brann

Flere mennesker i verden har hittil blitt både skadd og drept av eksploderende batterier. Dette er som regel uoriginale batterier (som ikke er godkjent av mobilprodusenten selv), så du blir sterkt frarådet fra å kjøpe noe annet enn originale batterier.
Feil på batterier eller ladeutstyr kan også medføre overoppheting og brann. 
- Vær oppmerksom på hvor mobiltelefonen ligger når den lades. Underlaget må nemlig tåle en eventuell overoppheting. 
- Bruk originale batterier og ladere. 
- Opplever du at mobiltelefonen din blir glohet, så bytt batteriet umiddelbart. Husk at det er normalt med en viss varmeutvikling under lading. 

Ditt ansvar

Det er du som er eier og bruker som har ansvar for forsvarlig vedlikehold og ettersyn av elektriske installasjoner og elektrisk utstyr slik at de til enhver tid er i forskriftsmessig stand.
Trenger du mer informasjon kan du få det på nettstedet www.brannvernuka.no.

annonse

Les også