Tek.no

Nyhet

Barna har mer peiling på mobil

Iris Andersson
21 Des 2007 10:10

Med stadig mer avanserte telefoner og nye tjenester på markedet, viser det seg at barna er læremestrene.  De voksne må bli lært opp av barna sine for å bruke mobilen. Hele 60 prosent av norske 10-14 åringer, og 11 prosent av 5-9 åringer lærer voksne å bruke nye funksjoner eller tjenester på mobiltelefonen, viser undersøkelsen som er utført av Telenor.
Blant de funksjonene som barna kan bedre enn de voksne er kamerabruk, video, nedlasting av musikk, SMS/MMS, Internett og radio. I alt viser det seg at 21 prosent av norske barn er læremestre i mobilfaget.
Les mer:
- Gir du mobil til et barn motvillig?
- Barnesperre mot mobilporno virker ikke
- - Er du gammel nok, da?

Fjortiz-gutter surfer mest

- Når man først har valgt at barnet skal få en mobil, er det helt vesentlig at foreldre følger opp med valg av abonnement som gjør det mulig å sette fornuftige rammer for mobilbruken, samt tar ansvar for å oppgi i navn og alder på barnet til mobilselskapet slik at man kan begrense tilgang til uegnet innhold. Det er med på å gi tryggere rammer for både foreldre og barn, sier leder av Mobil Privat i Telenor, Ric Brown.
Hele 80 prosent av abonnementene til 11-åringene er registrert på foreldrenes navn, viser undersøkelsen. Disse kan dermed få tilgang til voksent eller uegnet innhold hvis man ikke har registrert barnet (samt alder) som bruker. Selv når barna er så store som 17 år har fortsatt 63 prosent mobilabonnement i foreldrenes navn, ifølge undersøkelsen.
Spesielt surfingen på Internett med mobilen kan avdekke uegnet innhold. Det er kanskje ingen tilfeldighet at 26 prosent av alle 14-åringer bruker Internett på mobilen, og at det er flere gutter enn jenter som gjør dette, selv om kjønnene er likt delt over hele linja ellers.

Betaler selv
Med økt kunnskap kommer økt ansvar. Jo eldre barnet blir, desto mer betaler barnet selv av mobilforbruket:
- Hver tiende 10-åring betaler mobilbruken sin helt eller delvis selv.
- 29 prosent av 16-åringer betaler mobilbruken sin helt eller delvis selv.
- 61 prosent av 11-åringer arver sin første mobil.

annonse

Les også