Til hovedinnhold

Forsker: Netflix tar kverken på piratkopieringen

Den ulovlige aktiviteten er på full fart nedover.

Shutterstock/ ktsdesign, tribalium
Anders Brattensborg Smedsrud

I flere år har piratkopiering vært et stort problem i vårt naboland Sverige, kjent for både fildelingsnettstedet The Pirate Bay og raske Internettoppkoblinger. Dette har vært en heller dårlig kombinasjon for film- og opphavsrettsbransjen, og piratkopiering har nærmest vært som en fritidssyssel å regne for mange.

Ifølge en ny undersøkelse utført av Universitetet i Lund, tyder likevel mye på at spesielt de unge i befolkningen nå har begynt å endre vanene sine, melder SVT.

Sammenlignet med 2009 oppgir nå nesten 40 prosent flere unge at de har stoppet helt med fildeling.

– Svak men betydningsfull

Årets undersøkelse tok for seg 4000 personer og viste at piratnedlasting for alle aldersgrupper under ett sank fra 32,8 prosent i 2012, til 29 prosent i år. Nedgangen på 3,8 prosentpoeng de siste to årene beskrives av Måns Svensson, ansvarlig for undersøkelsen, som «svak, men betydningsfull».

Det mest spennende med undersøkelsen er likevel ikke at svenskene etter flere år med vekst nå ser en nedgang i piratkopieringen, men den bakomliggende grunnen til endringen.

Mens tidligere – midlertidige – endringer i folks piratvaner har vært utløst av film-og musikkbransjens truende advokater og nedstengning av piratsider, peker Svensson nå på en mye hyggeligere trend.

Strømmetjenestenes fortjeneste

De siste årene har man for alvor fått flere gode og lovlige alternativer å oppleve film og musikk gjennom, og det er særlig strømmetjenestene, som Netflix og Spotify, som kan klappe seg selv på skulderen for å ha endret de unges medievaner, mener Svensson.

Har Netflix torpedert piratkopieringen?
Vi sjekket med norske nettleverandører (Ekstra) »

Undersøkelsen avslører også at unge, som for bare noen år siden trolig snart ville begynt med ulovlig nedlasting selv, nå i stedet velger å gå rett til de lovlige tjenestene. I fjor meldte over 30 prosent av ungdom at de aldri hadde delt opphasbeskyttede filer på nett, mot i overkant av 21 prosent i 2009.

Interessant nok virker det likevel ikke som de unge i nabolandet har fått noen større respekt for landets lover og regler på området. I samme periode sank nemlig andelen av de som mente at en ikke burde piratkopiere fordi det var forbudt, fra 24 prosent til 16,9 prosent.

Disse programmene gjorde nordmenn til lovbrytere:
Før strømmetjenestene var det helt andre tjenester som fristet oss (Ekstra) »

(Kilde: SVT via TorrentFreak)

annonse