Til hovedinnhold

Slik skal teknologi gi det norske fotballandslaget det lille ekstra

Avanserte analyseverktøy, sensorer og forskning skal vippe marginene i Norges favør.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Ullevaal/Tek.no: Forskning på ny teknologi skal gjøre det mulig for det norske fotball-landslaget å hente det lille ekstra. Ofte er det svært lite som skal til for å vippe en kamp den riktige veien. Og norske forskere er i verdenseliten når det gjelder utvikling av systemer som kan bidra til at landslagssjef Per- Mathias Høgmo og hans menn får marginene på sin side.

Dag Johansen fra iAD legger ikke fingrene imellom når han beskriver hvilke muligheter som ligger i analyseverktøyet han er med på å utvikle. Som tidligere grunnlegger og sjefsforsker hos søkemotorspesialisten FAST, vet han en del om hvilke resultater du kan oppnå gjennom analyse av store datamengder. Men han vet også hvor krevende det er.

Elsker å banke MIT og Berkeley

Dag Johansen er stolt av hvor mye data systemene kan analysere, og resultatene de kan oppnå.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

– Når du søker etter noe ved hjelp av for eksempel Google, så leser og analyserer Google innholdet i 45 milliarder dokumenter. 0,2 sekunder senere får du ikke bare en presentasjon av treffene, men de er også sortert slik at de som antakelig er mest relevante kommer først. I tillegg er dette dokumenter som endrer seg hele tiden, og du skal finne de riktige resultatene som du har tillit til, sier Johansen.

Utfordringen med analyse av et galopperende antall dokumenter er én ting. Men i tillegg utgjør video en stadig større del av innholdet på nett.

Johansen legger ikke skjul på at han synes det er gøy at norsk forskning er verdensledende på dette området.

– Dere aner ikke hvor god følelse det gir når vi besøker de store forskningsmiljøene ved MIT, Berkeley og Stanford, og viser at vi er kommet lenger enn dem, sier Johansen.

Mer enn bare posisjonsdata

Systemet som skal hjelpe landslaget består av flere deler. Et system kalles ZXY Sports Tracking, og overvåker spillernes plassering på banen. Dette systemet består av et armbånd og et belte som samler data. Posisjonen til hver spiller oppdateres flere ganger i sekundet, og har en nøyaktighet på pluss/minus ti centimeter. I løpet av en kamp på 90 minutter registreres det inn rundt 2,4 millioner målepunkter.

Systemet ser også hvor raskt og hvor ofte spilleren akselererer, bremser opp, hvor mye energi som brukes og hvor spillerne er plassert i forhold til hverandre.

Slik er Bagadus bygget opp.Illustrasjon: Bagadus

Et annet system filmer alt som skjer på banen ved hjelp av fire 2K-kameraer, som er kameraer med fire ganger høyere oppløsning enn Full HD. Systemet kalles Bagadus, og er utviklet av forskere ved universitetene i Tromsø og Oslo. Bildene fra de fire kameraene settes sammen til et sømløst høyoppløst videobilde av hele banen, som korrigeres for forvrengning. Fra dette bildet kan treneren zoome inn på et hvilket som helst område, og bildet tilpasses for å gi et naturlig utsnitt. Treneren kan også bruke en enkeltspillers posisjonsdata, og følge enkeltspillere gjennom hele kampen eller treningsøkten.

For å takle de store datamengdene reduserer systemet oppløsningen på bilder du ikke fokuserer på. Slik får du best mulig oppløsning også når du zoomer inn på detaljer.

Det tradisjonelle arbeidet med å følge en kamp via TV-bildene gir bare et lite utsnitt av det som skjer. Nå kan treneren se hvordan forsvarsrekken står, mens TV-seerne følger angrepet på motsatt banehalvdel.

Under en kamp kan trenerteamet merke situasjoner ved hjelp av en mobilapp, for raskt å kunne hente frem bilder av interessante hendelser. Bildene kan vises for spillerne i pausen, de kan brukes for å orientere innbyttere, og de kan selvsagt brukes i evalueringsarbeidet etter kampen.

Følg din spiller

ZXY gir nøyaktige posisjoner for hver spiller. I alt samles det inn 2,4 millioner posisjoner i løpet av en vanlig fotballkamp.Foto: Fra presentasjonen av ZXY Sports Tracking

Systemet er koblet opp mot de enorme tribuneskjermene på Ullevaal. Når landslaget trener kan Per-Mathias Høgmo når som helst peke på storskjermen, og spille av situasjoner han ønsker å kommentere.

I tillegg til innsamling av data arbeides det også for å utvikle gode analyseverktøy. Systemene samler inn enorme mengder data, men det er først når dette settes i system at det virkelig gir effekt. Eksempelvis skal Tyskland ha analysert spillestilen til Brasil i flere år i forkant av VM.

Analysen viste at forsvaret til Brasil fungerte dårligst ved angrep i banens lengderetning. Tyskerne satset derfor på raske pasninger fremover på banen, og kampen endte som mange vil huske med 7-1-seier til Tyskland.

På sikt kan det også bli aktuelt å utvikle systemet slik at publikum også får mulighet til å velge kamerautsnitt. Da kan du følge favorittspilleren din, eller legge inn en automatikk der du automatisk fokuserer på spesielle situasjoner. Da kan du automatisk følge spillere som akselererer opp til en viss hastighet i nærheten av motstanderens mål.

Fra blyant og papir til avanserte IT-systemer

Prosjektet med analyse av fotballspillere startet i Tromsø for åtte år siden. Da var Per-Mathias Høgmo trener for Tromsø IL, og Dag Johansen professor ved Universitetet i Tromsø.

– Det er jo en formidabel utvikling som har skjedd i takt med at forskningen har blitt mer tilgjengelig for brukerne. Nå kan vi få umiddelbar feedback på en storskjerm etter skuddet på en skuddtrening, og vi vet at direkte feedback er en effektiv måte å lære på, sier Høgmo. Han legger til at det som skjer med sensorer som måler hurtighet, kraft, puls og så videre, gir en kvantifisering av sporten som forsterker læringen og virker motiverende for spillerne.

På sikt vil systemet også gjøre det mulig for treneren å se hvem som begynner å bli slitne og tar feil avgjørelser, og slik få hjelp til å velge spillere som bør byttes ut.

– Det forskes stadig mer på wellness, og der er vi midt inne i spennende forskning. Det vil komme mer og mer, sier Høgmo.

Bildeanalyse sørger for en dynamisk fargekorrigert søm som går utenom personene på bildet. Dette skjer i sanntid, og resultatet blir som på bildet helt til høyre.Foto: Fra presentasjonen av Bagadus

Forskning i samarbeid med Datatilsynet

Bjørn Olstad, administrerende direktør i Microsoft Development Center Norway, er heftig og begeistret over mulighetene forskning på «big data» kan gi idrettsnorge. Med tiden vil det også også bidra til økt folkehelse.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I dag leverer spillerne skriftlige rapporter der de blant annet gir tilbakemeldinger på egen form, søvn, kosthold og hvor hard de opplevde dagens trening.

Ved å samle inn disse dataene på papir unngår klubbene å komme på kant med Datatilsynet. En automatisk og døgnkontinuerlig innsamling av personlige helsedata vil unektelig kunne komme i konflikt med hensynet til spillernes personvern.

Men hvordan er det så for en godt voksen fotballtrener å sette seg inn i all den nye teknologien?

– Jeg har gode spesialister rundt meg. Jeg skal ikke være teknolog, men se hvordan vi kan bruke dette best mulig i støtteapparatet og inn mot spillerne, slik at det blir passe dose av det. Jeg har en holistisk inngang til måten å være trener på, og det betyr at jeg er opptatt av mental trening, fysisk trening, kosthold, ernæring og så videre. Teknologi er en del av helheten, sier Høgmo.

Liker ikke å kalle det «overvåkning»

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er ikke redd for å prøve ut ny teknologi, men sier han fortsatt vil bruke blyant og papir.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Høgmo innrømmer at det i teorien er mulig å overvåke spillerne 24 timer i døgnet, men sier han ikke liker begrepet overvåkning. Målet er en trening som er tilpasset hver enkelt spiller.

– Dette skal motivere spillerne. Spilleren får vite; hva er godt kosthold for meg? Hva gir meg best energi, og hva gir meg best forutsetninger for å lykkes. Om vi ser internasjonalt, så ansetter jo fotballspillerne sine egne trenere, så det er en voldsom utvikling innenfor denne sporten, sier Høgmo.

Men selv bruker han fremdeles blyant og papir på treningsfeltet.

– Ja, det gjør jeg. Det er god læring i hånd og motorikk og hjerne, så her handler det om helhet, sier Høgmo.

Med så mye fin teknologi må vi da slå Sverige?

– Ja, det håper jeg da virkelig, sier landslagssjefen.

Norges neste storsykehus fylles med spennende teknologi: Sykepleierne trenes opp med spill, og pasientene passes på av Kinect-sensorer »

annonse