Til hovedinnhold

Nå skal Samsung kutte i antall mobilmodeller

Tar for alvor frem sparekniven på grunn av svak inntjening.

Samsung, Pokomeda/Shutterstock.com

Samsung, verdens største produsent av mobiltelefoner, har den siste tiden begynt å øyne mørke skyer i horisonten etter at driftsoverskuddet har stupt ganske dramatisk den siste tiden.

Tallene er særlig ille for selskapets mobilavdeling, og som en konsekvens har den sørkoreanske giganten varslet ny mobilstrategi, som blant annet skal bestå i økt differensiering av modellene sine. Dette er imidlertid ikke det eneste tiltaket Samsung planlegger, og nå kan avisen Wall Street Journal melde om et betydelig mer drastisk grep.

Reduserer antallet modeller

Under en tale til investorer i New York nylig skal en representant for Samsung ha sagt at selskapet vil redusere antallet mobilmodeller med mellom 25 og 30 prosent neste år. Det ble ikke presisert akkurat hvor mange eller hvilke modeller som skal kuttes ut.

Hensikten er altså å kutte produksjonskostnadene for å få opp lønnsomheten til selskapet. I slutten av oktober la Samsung frem kvartalstall som viste at driftsoverskuddet til mobilavdelingen hadde sunket med hele 73,9 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

Et annet viktig ledd i den kostnadsbesparende strategien er å legge til rette for en mer strømlinjeformet produksjonsprosess for mobiltelefoner og nettbrett, blant annet gjennom økt bruk av standardiserte komponenter som benyttes både i det lavere og midtre prissegmentet.

Farlige konkurrenter fra Kina

Det skal igjen redusere produksjonskostnadene per enhet og gjøre dem mer konkurransedyktige mot blant annet billige, kinesiske mobiltelefoner fra den store produsenten Xiaomi, som er blitt en skummel konkurrent. Som vi meldte i august selger Xiaomi nå flere mobiltelefoner i Kina enn Samsung.

Kinesiske Huawei er en annen farlig utfordrer som lager både rimelige og gode mobiltelefoner. En av selskapets modeller, Huawei Ascend P7, stakk sågar av med prisen for beste mobilkjøp under Tek.no-awards tidligere denne måneden.

Planlegger du nytt mobilkjøp? Her er vår siste samletest av mobiltelefoner »

annonse