Til hovedinnhold

– Jeg er offisielt blakk!

Kim Dotcom har visst gått tom for penger, og nå trekker advokatene seg.

The Internet Party/YouTube

Den tyskfødte Internett-entreprenøren Kim Dotcom, eller Kim Schmitz som han opprinnelig het, har kjempet en lang kamp mot både myndigheter og innholdsprodusenter etter at nettstedet hans Megaupload ble stengt av amerikanske myndigheter for nesten tre år siden.

Ikke minst har de rettslige strabasene kostet enorme summer i honorarer til de mange advokatene som har jobbet med saken siden den først startet. Dotcom har riktignok tjent godt med penger på den tidligere virksomheten sin, men nå ser det likevel ut til at de store utgiftene omsider har bunnskrapt sparebøssen hans.

– Jeg er offisielt blakk

Som blant andre The Inquirer og BBC melder deltok Dotcom på et arrangement kalt UnBound Digital via teleoverføring nylig, hvor han blant annet avslørte noen detaljer om sin økonomiske situasjon. Den ser ikke spesielt bra ut.

– Som dere vet ble alle de verdiene jeg hadde opparbeidet meg frem til raidet beslaglagt av amerikanske myndigheter. Nå har den amerikanske filmbransjen i tillegg gått til sivilt søksmål for alle de verdiene som er blitt opparbeidet i etterkant av raidet, i forbindelse med mitt politiske arbeid. Akkurat nå er er jeg offisielt blakk, sa Dotcom.

Dotcom har som kjent ikke ligget på latsiden siden det store Megaupload-raidet i 2012, og som vi meldte i slutten av mars startet han et politisk parti ved navn The Internet Party, og blant annet som en følge av donasjoner til dette partiet ble han saksøkt for 500 millioner kroner av filmstudioene.

Brukt 10 millioner dollar på advokater

Ifølge Megaupload-grunnleggeren har flere av advokatene hans nå trukket seg fra hele spetakkelet på grunn av at han ikke lenger har penger til å betale dem. Han sier selv at han hittil har brukt rundt 10 millioner dollar på honorarene til sammen.

Med færre advokater på laget befinner Dotcom seg i en enda mer kinkig situasjon, og under UnBound Digital-konferansen sa han ar han nå føler seg fullstendig forsvarsløs. Som BBC peker på jobber imidlertid flere amerikanske advokater fremdeles med saken. En av dem er Ira Rothken, som uttalte at dramaet er blitt en slags utholdenhetstest.

– Dette er den største opphavsrettssaken i USAs og New Zealands historie. Det er en svært kostbar sak, og for myndighetene er det blitt til en utmattelseskrig. De forsøker seg med et utgiftskappløp, hvor de forsøker å vinne kun gjennom prosedyre. Vi skal gjøre det vi kan for å sikre at Dotcom får en rettferdig behandling, sa Rothken i etterkant av Dotcoms uttalelser.

Hele intervjuet med Kim Dotcom kan du se under.

Piratvirksomhet er ikke helt risikofritt for forbrukere heller: Nå er to personer arrestert for å ha lekket actionfilmen «The Expendables 3» »

Mer om
annonse