Tek.no

Nyhet

Se hva NASA fant på Grønland

Denne «votten» kan være et faretegn.

NASA/Teknofil.no/montasje
5 Mar 2015 06:00
annonse

I fullskalabildet er den merkelige formasjonen vanskeligere å få øye på. Foto: NASA

Mer

NASA følger med på mye rart, men de fleste forbinder nok organisasjonen mest med romfart og bilder av fjerne solsystemer og stjernetåker. Men de ser også tidvis tilbake på vår egen planet, og der oppdaget de for litt siden noe litt merkelig, skriver Gizmodo. Nærmere bestemt på Grønland, der et merke formet som en vott har dukket opp under isen.

Organisasjonen har nå studert formasjonen, og funnet ut hva som står bak det merkelige avtrykket: en underjordisk innsjø. Rettere sagt lå det før en innsjø under isen, en såkalt subglasial innsjø, men den er nå forsvunnet ut i en av de nærliggende fjordene. Dermed kollapset isen over, og etterlot seg et digert søkk.

Slik ser krateret ut fra bakkenivå. Foto: NASA

Det er dette søkket som nå omtales som «The Mitten» hos NASA, eller «Votten» på godt norsk. Faktisk er dette første gang man har sett et slikt fenomen på Grønland, og den raskeste uttømmingen av en underjordisk innsjø man noen gang har sett:

annonse

– Det strømmet 215 kubikkmeter vann ut av innsjøen per sekund, noe som fikk isens overflate til å kollapse og skape et 70 meter dypt krater, ifølge Kelly Brunt, en av NASAs isbre-spesialister.

Nå ser det ut til at innsjøen er i ferd med å fylles opp igjen, noe som kan ha sammenheng med den globale oppvarmingen.

Romfartsorganisasjonen driver med mye forskjellig:
NASA lagde verdenskart av 36 422 «selfies» »

(Kilde: Gizmodo)

annonse

Les også