Til hovedinnhold

Norsk selskap satser på mobil-pant

Betaler opptil 2.400 kroner for å resirkulere gamle mobiler.

Mange har opptil flere gamle mobiler liggende hjemme. Nå kan du bli kvitt dem til en god penge.

Nylig startet virksomheten Pant Mobilen opp i Norge. Dette er et datterselskap av den finske mobilpanteren Used Phone Recycling.

- Vi har sett at det er mange nordmenn som har gamle eller ødelagte mobiler liggende i skuffer eller lignende hjemme. Disse mobilene har jo fortsatt en verdi, de kan fortsatt brukes. Mobiler han en gjennomsnittlig levetid på syv år, men nordmenn bytter ut mobiler i gjennomsnitt hvert andre år. Det gir fem år med levetid som ikke blir brukt, sier gründer og administrerende direktør, Gulbrand Øverbye til Nettavisen NA24.

Han forteller at Pant Mobilen kjøper disse mobilene og selger dem videre til markeder der de ikke er like opptatt av den nyeste iPhonen eller markeder som ikke subsidierer mobiler med abonnement.

Pris opptil 2.400 kroner

Pant Mobilen hadde lansering for bare to uker siden, men Øverbye forteller at de har fått inn cirka 1000 telefoner allerede.

Hos Telenor kan du pante inn mobil til 35 kroner per enhet.

Øverbye har tidligere uttalt at han mener 35 kroner er en grei pris for en eldre telefon, men ikke for de nyeste smarttelefonene.

- Den høyeste prisen vi gir for mobiltelefon er for den nye Samsung Galaxy S3 til cirka 2.400 kroner. Mens det høyeste vi har fått inn til nå er en iPhone 4S, 32 giga byte, til 1.776 kroner, forteller Øverbye.

Hvor mye du kan få for din telefon kan du sjekke ut på Pant Mobilen sine hjemmesider.

Han forteller at de prisklassifiserer mobilene. Den første er fungerende mobiler som du får til fullpris. De ser ikke så nøye på det rent kosmetiske og bryr seg ikke om en ripe på siden av mobilen eller i glasset.

Den andre klassifikasjonen er mobiler som er ødelagte eller har en mangel, da kan de bare betale halv pris, selv om det er flere mangler.

Den tredje er mobiler som ikke er mulig å reparere, for eksempel ved vannskader. De mobilene kan de ikke betale for.

Men det er videresalgsverdien som avgjør hvor høy pris man kan få for den brukte mobilen i Norge.

Hvor mobilene blir sendt varierer på hva slags mobil det er. Type nyere iPhone går gjerne til sør Europa, mellomsjiktet som finere nokia mobiler går til Asia og de eldre mobilene går gjerne til Afrika.

Fikk inn iPad

Selskapet tar også inn nettbrett og iPoder til pant. Da kan prisen komme opp i over 3.000 kroner for de nyeste nettbrettene.

Øverbye forteller at de fikk inn sin første iPad på torsdag.

Det finnes allerede to konkurrenter på det norske markedet som panter brukte mobiler. Smartdrop som ligger i Drammen og Green Mobile i Sandefjord.

Hos Green Mobile kan du kun levere mobiler som er i orden, mens hos Smartdrop tar de, i likhet med Pant Mobilen, også inn defekte mobiler.

Tidligere uttrykte Øverbye til Digi at han var usikker på forretningskonseptet, men nå forteller han at interessen har vært større enn forventet og folk sender inn fra nesten over alt i landet.

- Jeg vil si at responsen har vært over all forventning så langt. Vi har fått inn mobiler fra Rogaland i sør til Kautokeino i Nord. At vi har fått et såpass bredt spekter på bare to uker tyder på at dette er et konsept som vil fungere, mener Øverbye.

- Vi sletter også all data på mobiltelefonene som kommer inn med den nyeste programvaren på dette feltet, legger han til.

Fikk seks millioner

700 idrettslag fra hele Norge har på tre måneder samlet inn 172 000 brukte mobiltelefoner. Til sammen fikk de seks millioner kroner i dugnadsinntekter fra Telenor.

Dugnaden ble gjort gjennom Telenor og idrettsforbundets miljødugnad som kalles Innsamlingsaksjonen Mobilretur. De fikk den oppgitte prisen på 35 kroner per mobiltelefon. Mobilene som ble samlet inn blir solgt til Asia og Afrika.

Les også: Smartmobilsalget ti ganger PC-veksten på 80-tallet

annonse