Tek.no

Nyhet

De skulle bare lage kule filmeffekter til Interstellar ...

Nå vil astrofysikere ta i bruk programvaren.

Double Negative Visual Effects
18 Feb 2015 10:50

Sci-fi-filmen Interstellar var utvilsomt fremtidsrettet, men hvem hadde vel trodd at den skulle gjøre et faktisk bidrag til teoretisk astrofysikk?

Ifølge The Verge lagde filmskaperne, i samarbeid med den teoretiske fysikeren Kip Thorne fra Caltech, en helt ny programvare i forbindelse med filmen. Programmet skulle kort fortalt gjøre det mulig å simulere hvordan lys forsvant inn i et svart hull. Takket være den avanserte simuleringen, har forskere fått bedre forståelse av hvordan lyset beveger seg rundt et slikt svart hull.

Dette er selvsagt kompliserte greier, men hvis du holder tunga rett i munnen, bør du få en viss idé om hva det dreier seg om etter å ha sett dette klippet:

Publiserte egen studie

Nå er funnene som ble gjort med filmens gravitasjonslinse-programvare publisert som en egen studie hos IOP Science. Programvaren skal dessuten brukes til å lage tilsvarende simuleringer eller modeller av andre verdensromfenomener, deriblant nøytronstjerner.

Ifølge New Scientist er riktignok flere av forskere de har snakket med opptatt av at Interstellar-simuleringen har sine klare mangler. Særlig går det på hvordan det svarte hullet Gargantua ble fremstilt i filmen. Regissør Christopher Nolan droppet nemlig den mest korrekte simuleringen, som inkluderte Doppler-forskyvningen, av filmatiske hensyn. Dersom denne hadde vært med, ville nemlig ikke lyset rundt det svarte hullet vært like spektakulært som det du ser i filmen.

Her ser du hvilket arbeid som ligger til grunn for å lage programvaren:

Har du ennå ikke sett fjorårets store sci-fi-eventyr?
Se traileren til Interstellar her »

(Kilder: IOP Science, New Scientist, The Verge)

annonse

Les også