Til hovedinnhold

Her er AMDs nye skjermkort-serie

Dette er de fire første Radeon HD 8000-brikkene.

AMD

AMD har nå i kveld lansert sin splitter nye serie med skjermkort – Radeon HD 8000. Dette er ny rekke skjermkort som skal ta over for Radeon HD 7000-serien, der den første modellen ble lansert for nøyaktig ett år siden.

Noe utradisjonelt velger selskapet nå å slippe de mobile grafikkortene, beregnet for bærbare PC-er, før de store skjermkortene du kan sette i en stasjonær maskin. Modellen som i dag har blitt lansert er mellomklasse-kortene HD 8500M, HD 8600M, HD 8700M og HD 8800M.

Bærbart krutt

Arkitekturen bak den nye HD 8000-serien er, i følge AMD, bygget opp fra bunnen av. Dette er den andre generasjonen Graphics Core Next, GCN, som AMD før første gang introduserte med den forrige skjermkort-serien sin. Den er laget slik at skjermkortet skal duge like bra til spilling, som til ren og kraftig dataknusing.

Reformeringen av kjernen skal bedre forholdet mellom effektforbruk og ytelse, slik at kortet trekker så lite strøm som mulig. Dette er essensielt i bærbare maskiner, der hver lille watt slår ut på batteritiden. Videre gir den nye kjernen full støtte for DirectX 11.1, som først ble introdusert med Windows 8.

Mellomklassen først

Spesifikasjoner.Foto: AMD

De fire kortene som nå er sluppet, plasserer seg i det brede segmentet vi kaller "mellomklassen". Her finner vi hverken de kraftige råtassene, eller de svake billigkortene. Dette er modeller som yter nok for folk flest, som både inkluderer de som spiller lett eller bare surfer på nett.

Radeon HD 8500M er det svakeste kortet blant de nye modellene. Det stiller med 384 streamprosessorer og en klokkefrekvens på opptil 650 MHz. Du får det både med DDR3- og GDDR5-minne, med klokkefrekvenser på henholdsvis 1000 MHz og 1125 MHz. Sammen gir disse spesifikasjonene kortet en regnekraft på opptil 537 GFLOPS.

Radeon HD 8600M har det samme antallet streamprosessorer og de samme minnefrekvensene som sin lillebror, men den har en mer kraftfull kjerne. Den kjører på opptil 775 MHz, noe som gir en total regnekraft på maksimalt 633 GFLOPS.

Radeon HD 8700M er det første kortet i serien som AMD selv mener vil passe til spilling. Det skilter med 384 streamprosessorer og en kjernefrekvens på mellom 620 MHz og 850 MHz. Vil du ha det med GDDR5-minne så kjører det på 1125 MHz, mens modellene med GDDR3-minne holder 1000 MHz. Regnekraften strekker seg da maksimalt til 691 GFLOPS.

Radeon HD 8800M er toppmodellen blant kortene som hittil er lansert. Det har langt flere streamprosessorer enn de tre andre kortene, 640 av dem sitter på innsiden. Kjernefrekvens ligger på 650 – 700 MHz. Her får du kun GDDR5-minne, som kjører på maksimalt 1125 MHz. Regnekraften ligger på 992 GFLOPS.

Flere er på vei

Plankartet for HD 8000-lanseringene.Foto: AMD

De fire skjermkortene som nå er lansert vil bli plassert i bærbare maskiner som lanseres utover nyåret. Nøyaktig når det blir mulig å kjøpe maskiner med de nye skjermkortene, er foreløpig ikke kjent.

I et plankart AMD har sluppet i forbindelse med lanseringen (til høyre), kommer det frem at vi i andre kvartal vil se flere mellomklasse-modeller, samt to entusiast-serier. Nøyaktig når disse kommer på markedet er ikke kjent.

Er du en av dem som venter på Radeon HD 8000-modeller for stasjonære maskiner, holder AMD fortsatt kortene tett til brystet. Ryktebørsen skal imidlertid ha det til at dette vil bli lansert den andre uken i januar. Da avholdes den store elektronikkmessen CES, i Las Vegas. Hardware.no vil være tilstede med flere skribenter for å følge utviklingen.

annonse