Nyhet

– Last ned én sang, betal 50 000 kroner

Obama støtter platebransjens forslag.

Rettssaken mellom musikkindustriens bransjeorganisasjon RIAA, og firebarnsmoren Jammie Thomas fra Minnesota, har snart gått frem og tilbake i seks år. Nå venter man på at saken, som den første i sitt slag, skal bli ferdig behandlet i USAs høyesterett.

I den forbindelse har Obama-administrasjonen i Det hvite hus nå sagt sin mening. Derfra er beskjeden til høyesterett klar: 50 000 kroner i erstatning for hver piratkopierte sang er ikke for høyt, men et nødvendig nivå for å skremme folk fra piratkopiering.

Avslo flere forlik

Jammie Thomas ble i 2006 brakt for retten, etter å ha lastet ned 24 sanger ulovlig over tjenesten Kazaa. Året før hadde hun fått et varselbrev fra platebransjen med tilbud om å inngå forlik, hvor hun kunne bla opp 5000 dolllar til plateselskapene – i overkant av 1200 kroner per sang – for å unngå rettssak.

Dette gikk ikke kvinnen med på, og retten dømte henne til å betale en erstatning tilsvarende drøyt 1,3 millioner kroner. Thomas fikk imidlertid en ny rettssak på grunn av en feil med gjennomføringen av den første.

Før runde to fikk hun nok et tilbud om forlik fra platebransjen, nå hevet til 6 100 kroner per sang. Igjen nektet hun, og etter andre runde i retten ble hun dømt til å en betale svimlende sum i erstatning – tilsvarende 12 060 000 kroner i datidens kurs.

Store svingninger

Denne summen ble senere redusert til 54 000 dollar, eller 340 000 kroner, for de 24 sangene. Dette var for lite for platebransjen, som anket erstatningssummen. I en separat rettssak, som kun skulle se på beløpet, hevet en jury dette igjen til over 9 millioner kroner.

Retten mente imidlertid dette var for mye, og satte det igjen ned. Platebransjen svarte med å anke avgjørelsen, og i siste runde ble beløpet satt til de samme 222 000 dollar; nå 1,25 millioner norske kroner, som den første runden i retten kom frem til.

Spørsmålet for høyesterett er nå hvorvidt dette erstatningsbeløpet er lovlig. Jammie Thomas' forsvarere mener det er grunnlovsstridig – men det mener altså ikke Obama-administrasjonen.

Skrekk og advarsel

Argumentasjonen fra Thomas' forsvarere er at en erstatning på 50 000 kroner per sang, er fullstendig ute av proporsjon med skaden som platebransjen har måttet lide. Obama-administrasjones syn er på den annen side helt i tråd med bransjeorganisasjonen RIAAs.

Selv om administrasjonen ikke er part i saken, har den rett til å uttale seg til domstolen på lik linje med enhver annen tredjepart. I et brev skriver de at å tilkjenne en oppreisning under opphavsrettslovgivningen ikke bare skal bøte på en privatsak, men skal også tjene til å stadfeste en sak av stor samfunnsinteresse.

Brevet fortsetter med å utdype hvordan denne samfunnsinteressen ikke kan tjenes hvis vanskene ved å bevise hvor mye de faktisk har tapt, gjør at rettighetshaverne blir sittende uten et effektivt vern mot rettighetsbrudd.

820 000 kroner per krenkelse

Det legges heller ikke skjul på at man ønsker å avskrekke folk fra fildeling, og brevet fra Det hvite hus viser videre til at en må føye seg etter den amerikanske Kongressens retningslinjer for oppreisning.

Disse er satt til å være mellom 750 og 150 000 dollar – altså mellom 4500 og 820 000 kroner – for hvert enkelt rettighetsbrudd.

Saken mot Jammie Thomas er bare én av 35 000 som interesseorganisasjoner i USA har anført mot privatpersoner i sin kampanje, men er en av de siste som fortsatt pågår. Den er også den første saken mot en privat fildeler som har gått til høyesterett.

Tilstanden i Norge

For litt siden la regjeringen her til lands frem et lovforslag for Stortinget, som blant annet vil gi platebransjens aktører lov til å overvåke nettet for individuelle fildelere. Dette kan du blant annet lese mer om via lenkene på høyre side av denne artikkelen.

Les også: Så lett kan du snart bli tatt for piratkopiering i Norge »

Les også: Nå skal norske nettpirater tas »

(Kilder: Torrentfreak, Ars Technica, The Times)

Les også
Så lett kan du bli tatt for piratkopiering
Les også
The Pirate Bay-filmen er her – og den er gratis
Les også
– Mer overvåkning er ikke svaret
Les også
– Opphavsretten kolliderer med menneskerettighetene
Les også
Nå skal norske nettpirater tas
Les også
Slik skal norske nettpirater tas
annonse