Nyhet

Så mye tror vi AMDs nye toppskjermkort vil koste

Det koker av spennende rykter for tiden.

AMDs kommende toppkort, Radeon R9 290X, ser ut til å bli både relativt rimelig og snarlig tilgjengelig. Skjermkortet ble trukket opp av hatten på Hawaii i forrige uke, men kortet kom ikke helt ut, og flere detaljer forble i mørket. Blant disse var prisen og når kortet ville bli tilgjengelig.

Matt Skinner, AMDs visepresident, fortalte riktignok under lanseringen at kortet ikke ville koste 999 amerikanske dollar, siden det var en pris som ble for høy for folk flest. Han sa derimot ikke hva kortet ville koste, det eneste han gjorde var å hentyde at kortet ville ligge i et prisleie der det var et visst volum på salget.

Spekulasjonene på verdens ryktebørser har selvfølgelig gått varme, og flere hentyder at en pris på 599 amerikanske dollar er prispunktet som AMD sikter mot. En slik sum vil raskt tilsvare 4500 til 5000 kroner her i Norge. Dette er hakket lavere enn Nvidias pris på GeForce GTX 780, og milevis under GTX Titan.

Hvis disse spekulasjonene viser seg å være sanne, kan det virkelig bli duket for en spennende kamp mellom de to rivalene.

Når det gjelder tidspunktet for lanseringen er det flere som melder om en NDA, altså en avtale om å hemmeligholde noe, som går ut den 15. oktober i år. Det er da naturlig å tenke seg at dette gjelder den fulle spesifikasjonslisten, og at kortet dermed blir tilgjengelig om drøyt to uker.

Dette er Radeon R9 290X

Grafikkjernen som brukes i toppkortet heter Hawaii XT, og nykomlingen kan skilte med hele 2816 streamprosessorer. Til sammenlikning har selv GeForce GTX Titan, det absolutt kraftigste skjermkortet i Nvidias sortiment, 2688 streamprosessorer.

Minnet i Radeon R9 290X har også fått en skikkelig oppgradering fra foregående modeller. Minnemengden er økt med 33 prosent, til 4 GB, og busbredden er økt fra 384 bits til massive 512-bits. En intern minnebåndbredde på bare 300 GB per sekund tilsier at den effektive minnefrekvensen ligger rundt 4700 Mhz.

GTX Titan har på sin side en 384-bits minnebus. Grunnet en høyere minnefrekvens er likevel ikke båndbredden så mye lavere. Titter vi på transistorantallet har R9 290X noe over seks milliarder, mens GTX Titan har voksne 7,1 milliarder.

Ting kan dermed tyde på at AMD kan gi Nvidia en skikkelig utfordring i toppsjiktet.

AMD vist frem en hel rekke med nye skjermkort:
Se alle bildene her »

(Kilder: Videocardz, Softpedia)

Les også
Her er den første norske prisen på AMDs toppkort
Les også
Nvidia har sniklansert et nytt toppskjermkort
Les også
Her er ryktene om AMDs kommende toppmodell
Les også
Se bildene av den nye Radeon-familien
Les også
Dette er AMDs neste toppskjermkort
Les også
Dette skal være bildene av AMDs neste topp-skjermkort
Les også
Dette kan være spesifikasjonene på AMDs neste skjermkort
annonse