Til hovedinnhold

­Alvorlig bekymret for sikkerheten ved mobilbetaling

Finanstilsynet roper et alvorlig varsko.

Telenor

Vi blir stadig mer oppkoblet. Mobilen kan fungere som dørnøkkel til jobb og hjem, gir deg tilgang til korrespondanse, sosiale nettverk og offentlige tjenester – alt med noen få klikk. Finansinstitusjoner og banker arbeider også for at mobilen i stadig større grad skal bli din foretrukne lommebok.

Svært mange bransjeaktører i nå i gang med å utvikle eller lansere egne betalingsløsninger for mobilen. I tillegg har mobiloperatørene inngått et samarbeid om en felles standard for mobil lommebok.

Dette bekymrer Finanstilsynet:

– Man kan alltid si man er bekymret for it-sikkerheten. Men vi er virkelig bekymret over stadig flere banktjenester på mobilen, sier seksjonssjef Frank Robert Berg i Finanstilsynet til Computerworld.

Berg er skeptisk til trenden med å samle svært mange funksjoner på ett sted, og mener dette går utover sikkerheten.

Vil analysere sårbarheten

Finanstilsynet varsler nå at deres neste risiko- og sårbarhetsanalyse av finansbransjen vil ta for seg mobilitet. Denne analysen er ventet å være klar i mars 2014.

Viktoria Erngard er leder for Telenor og DnBs prosjekt for kontaktløs betaling med mobil via NFC. Ifølge Erngard står sikkerheten i høysetet når de nå tester ut ølsningen før lansering.

Mangel på sikkerhetsbevissthet hos den enkelte bruker, i tillegg til jailbreaking av telefoner som gjør dem sårbare for skadevare nevnes som noen av årsakene til at mobilen som bankplattform bekymrer bransjefolk.

I en amerikansk undersøkelse utført blant 700 bankkunder var 40 prosent av de spurte bekymret for sikkerheten ved bruk av banktjenester med mobiltelefon. 68 prosent mener biometriske løsninger som fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning er viktige for å sikre mobilbanken.

Undersøkelsen viste også at det er en viss betalingsvilje blant mobilbankkundene for å ivareta sikkerheten best mulig.

Les mer: – Sikkerhet er viktigere enn profitt!

annonse