Tek.no

Nyhet

Slik er Apple iLife '11

31 Okt 2010 06:00

Slik er Apple iLife '11

Apple slipper nå en oppdatert utgave av iLife-serien sin. Dette er en samling med hendige programmer for redigering og publisering av digitalt innhold – bilder, filmer, musikk og nettsider.

Apple har høstet mye skryt for denne pakken, som med sin lave terskel og gode brukervennlighet har hjulpet mang en bruker i gang med sin første blogg eller digitale fotobok. Programvaren følger med i pakken når du kjøper en ny Mac. Eier du allerede iLife kan du oppgradere til den nyeste utgaven for 429 kroner.

Les også: Slik blir fremtidens Mac

Lag egne trailere i iMovie

En av de mest gøyale funksjonene vi fikk se på Apples Keynote var muligheten for å lage fullblods trailere av hjemmevideoen dine. Nye iMovie kommer med 15 ferdige maler for alt fra eventyr og romantisk komedie til grøssere. Du finner også maler for å lage alt fra nyhetssendinger til spillerstatistikk og sportsvideoer.

Klippejobben skal nå bli mye enklere ved at programmet analyserer og sorterer klippene dine etter hvilke personer som er med, hvor mange personer og hvor nært på kameraet er. Dermed er det lett å sette sammen scener som passer.

En annen nyhet i iMovie'11 er bedre redigering av lyd og lydeffekter som legges på i det sekundet du beveger musen over effekten. Det har også blitt enkelt å gjøre en reprise i sakte film.

Bedre Facebook-deling i iPhoto

Apple har gjort en rekke mindre oppdateringer i fotopakken sin.

Den kanskje største forbedringen har skjedd i måten du deler bilder på. I forrige utgave av iPhoto ble det støtte for å tagge personer i bildet og dele det på Facebook og Flickr. Nå kan du også se hvilke kommentarer bildene har fått. Programmet holder dessuten styr på hvilke bilder du har delt og ikke, og ikke minst hvor du har delt dem.Du kan også sette sammen ferdige epostmeldinger med fotoene dine satt opp i en mal direkte fra iPhoto.

Apple har også lagt inn nye maler for lysbildevisninger og bøker. Nytt i denne utgaven er at du også kan lage og bestille postkort.

Om du er spent på hvordan den nye satsningen på fullskjermsmodus i Mac OS X "Lion" vil fungere, får du en god smakebit i iPhoto. Programmet har blitt skreddersydd for å jobbe mest mulig i fullskjerm, noe som visstnok skal gi en helt egen arbeidsro og fokus. For eksempel kan du fly rundt på kartet og zoome ned på steder du har tatt bilder, eller bla gjennom hendelser. Men så veldig revolusjonerende er det vel ikke.

Se også: 10 tips for deg som bruker iPhoto

På neste side: Dette er nytt i GarageBand og konklusjon

Les også