Hold på hatten, nå kommer 8K-oppløsningen

Både LG og Samsung har vist frem sine modeller.

Berlin/Tek.no: Det begynner å bli en stund siden vi fikk se TV-er med 8K-oppløsning for første gang, den gangen var det Sharp som vist frem en fantastisk TV med sylskarp oppløsning. 8K er da naturlig nok en TV med rundt 8000 piksler i bredden, noe som gir en TV med like mange piksler som fire 4K-skjermer, eller 16 med Full-HD.

På våre vandringer på IFA-messen har vi faktisk kommet over to aktører til, nærmere bestemt fra de to erkekonkurrentene LG og Samsung. Disse to kjemper en innbitt kamp og slår seg stadig vekk på brystet om at de var først med ett eller annet. Men, på årets IFA hadde begge to altså 8K-TV-er ute, og begge to var på 98 tommer.

Ikke langt frem i tid

LGs Christian Nilsson er klar på at dette er en teknologi som ikke nødvendigvis ligger så langt frem i tid.

LGs bidrag innen 8K.

– Vi har ikke en tradisjon for å lage enkeltprodukter bare for å vise at vi kan. Så tradisjonelt sett har det ikke vært så mange konseptmodeller som LG har vist frem. Denne modellen er faktisk i prøveproduksjon og vi jobber med få den klar for markedet. Det kan være vi greier det i 2015, eventuelt får vi vente til 2016, forteller han til Hardware.no.

Nilsson sier han får mange spørsmål om hvorfor de i alle dager gidder å lage noe sånt. Markedet sliter allerede med lite innhold på 4K, og med 8K er det langt vanskeligere. Ikke minst med tanke på strømming over Internet, som vil kreve fantastiske datalinjer.

– Det synes jeg er litt meningsløst å henge seg opp i. Vi er avhengige av å finne opp ting, og sånn har det alltid vært. Om vi hadde slått oss til ro med at ting var bra nok hadde vi sikkert kjørt rundt hest og vogn enda, sier Nilsson retorisk.

– La oss heller lage TV-en, få til en satsning på 8K. Så blir det helt sikkert en løsning på innholdsproblematikken etter hvert, avslutter Nilsson.

Samsungs TV har en diger ramme.
Rammen på Samsungs 8K-TV viderefører elementer fra S9-modellene.

Pris er også et element som det er vanskelig å si noe veldig sikkert om, dog blir det neppe en billig TV. Mest trolig kommer den til å koste for mye for de aller fleste, og de som har råd bryr seg neppe om den koster 400 000, 500 000 eller kanskje det dobbelte av det igjen.

– Vil tjene litt på 4K først

Samsungs Knut-Eirik Rørnes synes 2015 virker veldig optimistisk, og synes strengt tatt ikke at 2016 er et sannsynlig år for når dette blir noe å satse hardt på.

– Kjenner jeg denne bransjen rett vil man tjene litt på 4K før man går videre. Bare tenk på hvor lenge Full-HD var regjerende. Nå tror jeg det vil være 4K en stund, før det er noe poeng å satse på en ytterligere økning, forteller han til Hardware.no.

– I tillegg til de økonomiske grunnene til å vente er det klart at vi har en del utfordringer med innhold. 4K har ikke rukket å bli spesielt utbredt enda. Det krever sitt av nettlinjene å strømme 4K, og med 8K blir det langt vanskeligere, avslutter Rørnes.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at utviklingen går stadig raskere, og nyvinningene kommer hele tiden. Skuer vi ned til Japan så er det planlagt å starte opp med 8K-sendinger på TV i 2016. Den japanske statskanalen NHK har allerede fått seg verdifull 8K-erfaring, ettersom de sendte London OL i 8K som en prøveordning.

Samsung lanserte også nye VR-briller:
Gear VR er den kuleste dingsen på IFA »

Les også
Sharp viser frem 8K-prototype
Les også
Snart kan du meske deg med digert 4K-bilde til «lav» pris
annonse