Nyhet

3 høydepunkter fra Apple-lanseringen

Her er den korte oppsummeringen.

Gårsdagens Apple-lansering gikk i grove trekk som forventet. Med det mener vi at mye av det som var nytt i operativsystemene iOS 9 (iPhone/iPad) og OS X (Mac) hadde det versert rykter om på på forhånd, og det var heller ikke uventet at selskapet ville lansere sin egen musikkstrømmetjeneste.

Likevel var det selvsagt mange detaljer som selv ikke ryktemakerne klarte å spå før lanseringen. Vår søsterside Tek.no fulgte det som skjedde på Apple WWDC live, og her oppsummerer vi de viktigste høydepunktene.

OS X El Capitan erstatter Yosemite

Foto: Apple

Har du en MacBook eller iMac vil du til høsten kunne oppgradere operativsystemet på maskinen til nye OS X El Capitan. Det skal blant annet være raskere og mer responsivt enn forgjengeren.

Ellers har Spotlight-funksjonen fått en real overhaling, og skal i større grad kunne styres av stemmekommandoer. Videre får du muligheten til å dra og klistre vinduer rundt på skrivebordet, slik at du kan utnytte plassen bedre.

Les mer om OS X El Capitan på Tek.no »

Siri på norsk, og andre iOS 9-nyheter

På bildene til venstre og i midten ser du den såkalte Slide Over-funksjonaliteten. Den blir tilgjengelig på alle iPader, mens Split View som du ser helt til høyre er forbeholdt toppmodellen iPad Air 2. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For norske iPhone-brukere er en av de største nyhetene i iOS 9 at Siri omsider kommer på norsk. Dessuten ligner Apple-assistenten mer på Google Now nå, ettersom den henter informasjon fra flere kilder, og presenterer infoen i en bedre oversikt.

På iPad får du muligheten til å dele skjermen, enten med «Slide Over»-menyen på høyre side av skjermen, med eller «Split-View» (kun iPad Air 2) som lar deg dele skjermen i to. Andre iOS 9-nyheter inkluderer nytt tastatur, forbedret kart, ny notat-app, og strømsparemodus.

På Tek.no får du allerede nå en sniktitt på iOS 9, som kommer til høsten »

Apple Music – blir det en Spotify-killer?

Foto: skjermbilde/Apple Store

Den store snakkisen fra Apple WWDC i går var likevel Apple Music, selskapets nye strømmetjeneste.

Tjenesten skal ha omtrent like stort antall låter i katalogen som Spotify, men kan friste med et familieabonnement som lar inntil seks personer høre ubegrenset musikk for 14,99 dollar (117 kroner) per måned. Ikke minst blir Apple Music godt integrert i Apples univers, samtidig som det blir tilgjengelig på Android.

Om det vil være nok til å vippe Spotify av tronen er foreløpig vanskelig å si noe om.

Apple Music blir lansert i 100 land 30. juni.

Les også: Apple Music vekker oppsikt med billig familiepakke »

Ellers ikke så spennende ...

OS X El Capitan, iOS 9 og Apple Music var definitivt de tre store høydepunktene fra gårsdagens Apple-lansering. I forbifarten kan vi ta med at de også lanserte en nettradiokanal, kalt Beats One, og at Apple Watch har fått noen nye funksjoner.

Mindre interessant for oss i Norge er det at Apple Pay kommer til Storbritannia, og at utvalgte byer (ikke i Norge) får rutetider til kollektivtransport i Apple Maps.

Vi har prøvd iOS 9:
Slik blir din «nye» iPhone og iPad til høsten » (Tek.no)

(Kilder: Tek.no)

Les også
I dag kan du oppgradere Macen din
Les også
Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad
Les også
Her er nye OS X El Capitan
annonse