NyhetLG OLED 2018

Dette koster de nye OLED-ene til LG

Vi har sett nærmere på årets modeller.

Tek.no / Madrid : LG er fortsatt det eneste selskapet som leverer OLED-paneler til TV-ene du ser i butikken her i Norge, og selskapet selv satser hardt på teknologien i sine egne TV-er.

Nå er 2018-modellene klare, og dukker opp i butikkene i løpet av de kommende månedene.

Mange av årets forandringer sitter på innsiden av TV-ene, hvor smartere og langt kraftigere maskinvare skal heve opplevelsen flere hakk – samtidig som de også kommer med støtte HFR – High Frame Rate.

100 bilder i sekundet

De siste par årene har bildekvaliteten blitt kraftig forbedret. Mens vi før fikk TV-signaler som var laget i en oppløsning på maksimalt 1080p, med 100 nits lysstyrke, rec.709-fargerom og 50 bilder i sekundet, har du vi nå 4K med HDR.

Med 100 bilder i sekundet glir selv den raskeste båtturen med mye detaljer silkemykt.

Enn så lenge har ingen startet å sende innhold med mer enn 50 bilder i sekundet, men det kan fort endre seg. LGs nye TV-er støtter nemlig HFR, som betyr at panelene kan vise deg 100 reelle bilder i sekundet. Med «reelle» mener vi altså unike bilder sendt direkte fra kilden, og ikke ekstrabilder som TV-en tegner opp ved å analysere tidligere bilder.

Ut fra demoen vi får servert gir HFR langt jevnere bevegelser i bildet, hvor du for eksempel nå kan se fotballen knivskarpt selv ved utspark. Normalt blir denne litt flikkende når den lille detaljen vises i høy hastighet.

Dette er det siste punktet vi trenger for å få en komplett ny TV-standard, med høyere oppløsning, mer lysstyrke, flere farger og jevnere bevegelse. Spørsmålet blir hvor lang tid det vil ta før du får glede av å bruke denne teknologien, siden det ikke er noe innhold å se på i øyeblikket.

Et minus er likevel at skjermene mangler støtte for HDMI 2.1, slik at du per i dag kun vil få 100 bilder i sekundet dersom du strømmer via en app direkte på TV-en.

Ellers kan TV-ene skilte med støtte for både Dolby Vision og HDR10 Pro.

Ny prosessor skal bedre bildekvaliteten

Alpha 9-prosessoren skal bidra til langt bedre bildekvalitet i år skal vi tro LG.

OLED-panelene i årets LG-TV-er er de samme som satt i 2017-modellene. Likevel sier LG at årets TV-er vil gi deg bedre bilder takket være en ny bildeprosessorer – delen som styrer panelene. Navnet på den nye bildeprosessoren er Alpha 9.

Denne nye systembrikken skal være omtrent 35 prosent kraftigere enn fjorårets prosessor, noe som nok også trengs om TV-en skal håndtere 100 bilder i sekundet med 4K-oppløsning og HDR samtidig.

Det betyr også at du får mer krefter til å bedre vanlige TV-signaler, ved at prosessoren har såpass med krefter til å gjøre nødvendige forbedringer.

Vi blir stående å se på en demonstrasjon av denne nye brikken, og ved første øyekast er det ganske så imponerende det vi får servert. Selv ganske å grumsete strømmesignaler gjennomgår en god vask av støy og oppskalering. Men nøyaktig hvor imponerende brikken er mot rivalenes alternativer, må vi vente å se til den første skjermen finner veien til vår testlab.

PS: B8, den billigste OLED-modellen, får ikke den nye Alpha 9-serien, men huser heller Alpha 7 – samme prosessor som årets LCD-modeller bruker. Det betyr at du fortsatt får støtte for 100 bilder i sekundet, men ikke med HDR samtidig.

Støtte for Google Assistant og Alexa

TV-ene blir langt smartere i år, og er klare til bruke med Google Assistant.

Årets TV-er fra LG vil bli mulig å bruke mot både Google Assistant-og Alexa-produkter.

Per i dag er det ikke noe støtte for Google Assistent på norsk, men dette er bekreftet å komme i løpet av de kommende månedene. Heller ikke Alexa er offisielt tilgjengelig i Norge, så hvordan dette vil fungere i praksis gjenstår å se.

Vi får et par demonstrasjoner, og det er lite tvil om at denne støtten åpner opp for en del morsomme funksjoner i huset ditt. Du kan for eksempel enkelt justere lys, senke persienner eller velge hvilken musikk lydanlegget ditt skal spille via TV-en.

Samtidig så er intelligensen bedre enn hva man har sett tidligere i TV-er. TV-en skjønner for eksempel at du mener samme person selv om du ikke nevner navnet til vedkomne i spørsmål nummer 2. Med andre ord, spørs du for eksempel først om «Hvor gammel er Madonna?», så vil TV-en skjønne at du mener samme person om du følger opp med «Hvor er hun født?».

LG W8 - TV-en som klistres på veggen

LG W8 henges rett på vegg. For eksempel en vegg av glass.

LGs toppmodell blir i år, som i fjor, W-serien. Her får du det som nok er markedets kuleste TV etter vår mening, hvor selve skjermen tapetseres rett på veggen. Siden den gjør det er du avhengig av å huse styringselektronikk og lyden et annet sted, og dette er også løst på en smakfull måte – i en smekker lydplanke som du henger under skjermen.

Visuelt sett så ser vi ingen store forskjeller på årets modell versus den gamle, men fortsatt er «må ha»-suget etter denne akkurat den samme. Det er rett og slett en råtøff måte å ha TV i stuen.

De veiledende prisene på LG W8 er:

LG E8 - bildet montert på glass

E8 er lekker å se på, og har en fot som holder glassplaten med TV-en klistret på.

Etter toppmodellen så kommer G-serien, men denne blir ikke å finne på det norske markedet. Prismessig koster den omtrent det samme som W får vi opplyst av selskapet.

Så neste steg på stigen blir E8 fra LG i år. Og denne skjermen har gjennomgått en stor forandring rent visuelt sett sammenlignet med fjorårets modell.

Hele bildet er nå festet på en stor glassplate, som kun holdes ved hjelp av en smekker fot i metall. Også denne modellen har Alpha 9-prosessoren, og etter å ha fått kikket og testet produktet litt, virker det som denne nye systembrikken skal kunne bite godt fra seg mot konkurrentene i år.

De veiledende prisene på LG E8 er:

LG C8 – innstegsmodellen for deg som vil ha Alpha 9

C8 blir en modell å se opp for. Den legger seg prismessig ganske likt som for eksempel Samsungs Q9.

Selv om E8 ser bra ut, er det ikke sikkert prisen er like forlokkende. Da kommer LG med en C8-serie som også byr på den samme Alpha 9-prosessoren i et litt enklere design.

Fortsatt er det langt fra noe traurig utseende det er snakk om, men et litt mer tradisjonelt sammenlignet med de to storebrødrene. Det som skiller seg ut på denne modellen er foten, som er en lekker forlengning av selve skjermen, som bøyes ut mot deg fra undersiden av TV-en.

Dette er etter hva vi kan skjønne modellen som legger seg prismessig i samme sjiktet som for eksempel Samsungs Q9-serie, hvilket betyr at det nok er duket for et skikkelig oppgjør når de to kamphanene finner veien til testbenken vår senere i år.

De veiledende prisene på LG C8 er:

LG B8 – den billigste OLED-en

LG B8

Den billigste OLED-en blir i år, som i fjor, LG sin B-serie. Årets B8-modell får som nevnt ikke den nyeste og kraftigste prosessoren Alpha 9, men må «nøye» seg med Alpha 7. Akkurat hvor stor forskjellen er i praksis mellom de to systembrikkene blir interessant å se når de finner veien til testbenken vår.

Denne modellen hadde vi sett frem til å ta en nærmere titt på, siden den tradisjonelt har vært den langt hyggeligste prisede OLED-modellen fra selskapet. Uheldigvis hadde ikke denne funnet veien til LGs arrangement i tide, så derfor ble det et produsent-bilde av denne i stedet.

Modellen lar også vente på seg med tanke på når den kommer i butikken. Et lysglimt er imidlertid at den veiledende prisen er priset lavere enn fjorårets modell, hvilket kan bety en enda biligere måte å skaffe seg OLED på i år.

De veiledende prisene på LG B8 er:

Les også
LG OLED55B8: Vi har testet LGs billigste OLED
Les også
Ute etter ny TV? Her er våre anbefalinger, helt fra 6000 kroner og opp til 50 000 kroner
Les også
Her er LGs nye OLED-TV-er
Les også
Dette er de aller beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå
annonse