Tek.no

Nyhet

Zuckerberg må rydde opp

Facebook har gjort en rekke feil innrømmer han.

1 Des 2011 15:00

Det føderale konkurransetilsynet (FTC) i USA har avsluttet en etterforskning av Facebook, etter at selskapet ble klaget inn for tilsynet med beskyldninger om uredelig forretningspraksis og for å ha villedet brukerne, skriver blant andre New York Times.

På tirsdag offentliggjorde FTC resultatet av etterforskningen, som konkluderer med at Facebook i en rekke tilfeller har misledet brukerne med hensyn til hvordan deres personlige informasjon blir brukt.

Må informere
Direktør i avdelingen for forbrukerrettigheter i FTC, David Vladeck, sier til New York Times at forliksavtalen medfører at Facebook må informere brukerne om hvordan personlig informasjon blir delt, også i nye produkter og tjenester som blir introdusert, i 20 år framover i tid. Videre må Facebook akseptere at selskapet blir personvernrevidert av en uavhengig part annenhvert år de neste 20 årene.

Dette er de alvorligste anmerkningene fra FTC:

  • I desember 2009 endret Facebook innstillingen for ting som var privat (vennelister og liknende) til offentlig, uten forvarsel og uten samtykke fra brukerne.
  • Facebook har sagt at tredjeparts-applikasjoner bare har begrenset tilgang til informasjon, mens i virkeligheten har de hatt tilgang til nesten all informasjon om brukerne.
  • Facebook har villedet brukerne med personverninnstillinger der du kan begrense hva du deler av informasjon til for eksempel ”bare venner”, mens det i virkeligheten har betydd dine venner, men samtidig også hvilken som helst applikasjon dine venner bruker.
  • Facebook har hevdet å ha en godkjenningsordning som verifiserer at applikasjoner er sikre, Facebook har ikke hatt noen slik ordning.
  • Facebook har lovet brukerne å ikke dele deres personlige informasjon med annonsører, men har gjort det likevel.
  • Facebook har hevdet at de sletter brukernes bilder og videoer når de deaktiverer eller sletter sin konto, men det har Facebook ikke gjort.
  • Facebook har hevdet å overholde reglene i rammeverket som regulerer overførsel av data over landegrenser (US-EU Safe Harbor Framework), men har likevel ikke overholdt reglene.

Forliksavtalen som FTC har fremlagt for Facebook går nå inn i en offentlig kommentarperiode, som betyr at folk i USA kan komme med sine synspunkter på hvorvidt avtalen er rettferdig, skriver Sophos.

En rekke feil
Facebook-sjef Mark Zuckerberg innrømmer i et lengre blogginnlegg at selskapet «har gjort en rekke feil», men at flere av bemerkningene FTC har påpekt allerede skal være rettet, skriver New York Times.

Uansett er det betimelig å stille spørsmålstegn ved Zuckerbergs troverdighet. Sikkerhetsekspert Chester Wisniewski i Sophos påpeker også at forliksavtalen synes for mild, fordi den ikke innebærer at Facebook må innrømme skyld i lovbrudd.

Les også
Irsk landsby endelig tillatt på Facebook
Les også
Facebook truer med å saksøke Mark Zuckerberg
Les også
Nå kan du endre til nye Facebook
Les også
Facebook kan ha avslørt dine private bilder
Les også
Her bor 800 millioner Facebookere
Les også
Slik blir Microsofts Facebook-utfordrer
Les også
Unthink skal bli det motsatte av Facebook
Les også
– Nå har Facebook gått for langt
Les også
Facebook overvåker deg selv om du er utlogget
annonse

Les også