Til hovedinnhold

Ansiktsgjenkjenning i Galaxy S9 kan bli mye bedre

Samsung lanserte ansikts- og irisgjenkjenning med Galaxy S8, og de beholdt funksjonen også i Galaxy Note 8. Men de to måtene å gjenkjenne deg på lar seg ikke kombinere, og de krever ulike typer belysning for å virke. Nå kan Samsung ha fikset problemet, og i samme slengen muligens nærmet seg iPhone X og FaceID i hvor godt det hele funker.

Ifølge Android Police har en av deres lesere med tidlig tilgang på Galaxy S9 funnet funksjonen Intelliscan i menyene. Som vanlig følger det med instruksjonsvideoer av det enkle slaget, og noen har allerede lagt ut videoen for Intelliscan. Her ser man at begge funksjonene jobber samtidig.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Funksjonene trenger ulike forhold

For at iris-funksjonen skal fungere, må ansiktet belyses av en infrarød diode i toppen av telefonen. Dette minner litt om det iPhone X gjør, men i Samsungs variant brukes lyset til å lyse opp øyet, der Apple lager et rutenett som brukes til å gjenkjenne dybdeinformasjon.

Slik vi kjenner funksjonaliteten i dag, må du ha masse lys for å bruke ansiktsgjenkjenningen, siden den bruker det vanlige frontkameraet uten tilleggslys. Mens irisgjenkjenningen helst skal ha alt fra normal innebelysning og ned for at ikke ir-dioden skal drukne i sollys.

I dag kan ikke de to funksjonene kombineres. Fingereleseren på baksiden av telefonene kan stå på hele tiden, mens enten iris- eller ansiktsgjenkjenning står på. Telefonen kan ikke bytte automatisk, og du får heller ikke opp muligheten til å bytte kjapt mellom dem hvis forholdene krever det.

Hvorfor fikset ikke telefonen selv?

At Samsung ikke gjorde mer ut av funksjonaliteten forundret oss da vi testet Galaxy S8. Man lyver tross alt ikke så veldig om man beskriver en smarttelefon som en samling sensorer med skjerm - og få telefoner har fullt så mange følere og sensorer som toppmodellene har. Galaxy S8 burde jo dermed vite når det er for lyst for én funksjon eller for mørkt for en annen.

Akkurat hvordan Samsung har fått Intelliscan til å virke er uvisst. Irisgjenkjenningen krever at du titter på en nokså bestemt måte mot telefonen, med øynene åpne og i riktig retning. Ansiktsgjenkjenning gjør i utgangspunktet ikke det.

En ting som spiller inn på hvordan dette virker er hva slags selfiekamera Samsung har plassert i fronten av telefonen. For med unntak for dobbelt selfiekamera har egentlig Samsungs siste toppmodeller allerede litt av det som trengs for å herme etter FaceID-funksjonen i iPhone X.

Og dobbelt selfiekamera fikk vi nylig se i Galaxy A8, samtidig som det som påstås å være lekkede bilder av Galaxy S9 ser ut til å ha flere sensorer over skjermen enn det gode gamle Galaxy S8 har.

Enklere å identifisere seg for S9

Uansett kan det se ut til at det blir enklere å identifisere seg for årets Samsung-toppmodell enn for fjorårets. Og dermed blir det kanskje også mindre behov for fingerleseren. Den var upraktisk plassert på Galaxy S8, mens alle ryktene sier at den havner midtstilt under kameraet på baksiden i S9. Forbedringer for hele utvalget av biometriløsninger altså - hvis ryktene stemmer.

Galaxy S9 lanseres den 25. februar under et arrangement i Barcelona. Lanseringen skjer før den gigantiske mobilmessen Mobile World Congress åpner. Tek.no er naturligvis på plass i Barcelona for å ta alle nyhetene nærmere i øyensyn.

annonse