Tek.no

Nyhet

Slik unngår du overvåkning

Ole Morten Knudsen
11 Des 2008 18:00

Post- og teletilsynet (PT) har sett hva slags følger den svenske FRA-loven medfører for overvåkning av norsk kommunikasjon. Ifølge tilsynet vil nærmest all teletrafikk fra Norge til utlandet gå innom Sverige og bli utsatt for overvåkning fra svensk hold. Samtidig så vil alternative telelinjer medføre samme problemet. Stadig flere land overvåker teletrafikken som passerer deres grenser.
- Vi vet at Storbritannia gjør det og vi mistenker Tyskland og Frankrike for å gjøre det samme, fortalte direktør i PT, Willy Jensen, på et møte om den svenske FRA-loven.
Post- og teletilsynet oppfordrer derfor norske bedrifter og privatpersoner om å kryptere sensitiv informasjon om de vil være trygge mot overvåkning. Forsker og nettguru Gisle Hannemyr har i en kommentar i Aftenposten oppfordret til det samme. I kommentaren advarte han mot overvåkning av nordmenn som vil skje gjennom den svenske FRA-loven, Echelon-samarbeidet og det omdiskuterte Datalagringsdirektivet. Han påpekte at det i våre dager er den enkeltes ansvar å unngå overvåkning. Dette kan enkelt gjøres via kryptering påpeker Hannemyr i sin kommentar.
Teknofil viser deg her hvordan du selv kan følge Post- og teletilsynet og Hannemyrs oppfordring. Flere av tipsene er hentet fra FRApedia, en svensk nettside om den svenske FRA-loven. Andre er hentet fra Polippix, den danske IT-politiske foreningen sine nettsider.


Svenske motstandere har laget en egen opplysningsside om den nye svenske FRA-loven.
Krypter mailen din
For mange nordmenn vil det utvilsomt være mailen som i første rekke blir rammet av svenskenes nye FRA-lov. Benytter du deg av Tele2 eller Bredbåndsfabrikkens mailtjenester så vil disse gå rett til de svenske serverne. Om du sender mail til utenlandske servere, så risikerer du også at forsendelsen tar turen om Sverige. Om du ikke vil at meldingene skal leses kan kryptering gi deg en viss beskyttelse.
Via krypteringen blir det ikke nødvendigvis umulig, men i de minste vanskeligere for andre å lese din mail. En mulighet er å legge inn GNU Privacy Guard (GPG) på din maskin som altså Hannemyr selv tar i bruk. Denne krypteringen avhenger av at du har kontakt med mottakeren slik at du kan dele kodenøkkelen med denne. Samtidig har mottakeren en privat kodenøkkel som ikke deles. Med disse kan mottakeren åpne innholdet og lese mailen.


En uskyldig mail kan fort skape problemer om den blir tolket feil.
Dette er kun en av mange muligheter for mailkryptering. Det finnes også flere tjenester som tar seg betalt for å sikre din epost enkelt. Det skal bemerkes at du vil vanskelig unngå all overvåkning med dette, men det gir i hvert fall en bedre sikring på veien. I Kina har slik kryptering så langt vist seg effektiv mot den totale overvåkning fra myndighetenes side.
Her kan du selv lese mer om mailkryptering på FRA-motstandernes sider.
Her er en enkel oversikt over hvordan mailkryptering beskytter mot overvåkning.
Krypter chatten din
På samme måte som du kan gjøre mail uleselige for uvedkommende kan du også skjule chatten din. En løsning for å klare det er programmet Simplite. Dette er et enkelt program som du innstallerer på maskinen din og som også mottakeren må ha installert. Meldingene blir da sendt kryptert mellom deg og mottakeren.
Eventuelt kan du vurdere å gå over til en helt ny chatteklient som kommer med god sikring, men som samtidig kan samkjøres med dine eksisterende chatteprogrammer slik at du beholder kontaktene. Et slikt program for deg som til vanlig benytter deg av Apples Mac-maskiner er Adium. Dette programmet kan kobles opp mot blant annet Yahoo Chat, MSN Messenger, Google Talk og Jabber. En lignende tjeneste for Windows- og Linux-brukere er programmet Pigdin, tidligere Gaim.


Det er ikke alle chatter du vil at ukjente skal få innblikk i.
Eventuelt er programmet Skype, som kommer med innebygd kryptering, også nyttig for å sende kjappe filer og meldinger du ikke vil at andre skal se.
Her kan du lese mer om kryptering av chatteprogrammer.

Pass på SMS-en
Det er de færreste store terroraksjoner som blir planlagt via SMS. Likevel kan det fort hende at litt feilplassert slang kan medføre at dine SMS fanges opp. På den positive siden dukker de stadig opp nyutviklinger slik at du også kan sikre denne trafikken for å unngå unødvendige misforståelser. Utviklingen på dette området har ikke kommet langt, men om du har en nyere Nokia-telefon, så kan programmet Cryptograph Messaging kanskje være løsningen for deg som ikke vil at andre skal snoke i dine SMS-er.


SMS-en kan etter hvert også beskyttes.
Om du derimot sitter på en symbianbasert telefon eller en telefon som støtter Java så kan Kryptext være redningen. Gratis er det derimot ikke, så her spørs det hvor mye du har å skjule.
Last ned Polippix
Et av de enkleste midlene for å unngå overvåkning er fremmet at den danske organisasjonen Prosa, organisasjonen for IT-interesserte. De var en av de sterke kritiske røstene mot Datalagringsdirektivet i Danmark. For å bekjempe overvåkning laget de en tjeneste hvor du kan laste ned CD-en Polippix fra deres hjemmesider. Filen du laster ned brenner du ganske enkelt på en vanlig CD-plate.
Ved å restarte maskinen med CD-en inni og boote på denne vil du kunne surfe helt anonymt lover Prosa.
Bli venn med Tor
Tor følger med CD-en Polippix nevnt over, men for brukere av Firefox kan det være enklere å legge inn denne applikasjonen rett i nettleseren. Via programmet Tor anonymiseres nemlig dine nettbesøk. Programmet har sitt opphav i Norge, men er i stadig utvikling for å møte de nye tiltakene som blir gjort for å overvåke nettet.


Via Tor blir det vanskeligere for uvedkomne og følge dine bevegelser på nett.
De færreste har noe å skjule for svenske, norske eller andre lands myndigheter, men samtidig er det mange som misliker tanken på at ukjente personer kan systematisk samle inn informasjon om deres meninger og kommunikasjon. Noen av triksene over krever nok litt kompetanse, men om du vil unngå at andre får unødvendig innblikk i ditt privatliv, så er de gode å få med seg.
Du kan lese flere tips for å unngå overvåkning her.

Les også
Din ferie overvåkes
Les også
Avslørte storstilt dataspionasje
Les også
Pirate Bay vil skjule deg
Les også
Vil reservere Norge mot overvåkning
Les også
Nå skal Skype avlyttes
Les også
USA med eget datalagringsdirektiv
Les også
10 gode programmer til Firefox
Les også
Fikk vi rett?
Les også
Googles framtidsvisjon
Les også
- Begrens deg til å si god jul
Les også
Vil endre overvåkningslov
Les også
Slik lurer de piratjegerne
Les også
Debatten i Sverige raser
Les også
Svenskene angrer
Les også
Sender du sensitiv e-post?
Les også
Vi ser på Googles mediasenter
Les også
- Demokratiet er i krise
Les også
- En skam for Sverige
Les også
Disse blir rammet
annonse