Til hovedinnhold

Slik bygger de dekning til monster-begivenhetene

Telenor bygger spesialdekning til 50 arrangementer i året.

Einar Eriksen

I vårt langstrakte land skjer det mange ganger i året at tusenvis av mennesker samles der folk knapt ferdes til vanlig, enten det er for å konkurrere, høre musikk eller kanskje finne seg en livsledsager.

Dette stiller helt spesielle krav til mobilnettet. Som mobilbrukere er vi blitt vant til å forvente dekning overalt der vi ferdes, og vi har liten forståelse for at kapasiteten i nettet sprenges når vi er mange samlet på ett sted.

– Dette er noe vi jobber mye med. Vi går gjennom alle arrangementer, fra ungkarsfestivalen i Kautokeino til Norway Cup og ser på hvilke tiltak vi må gjøre, og hvilke vi kan forsvare økonomisk, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

På store arrangementer som gjentas regelmessig, som nevnte Norway Cup, velger som regel Telenor å bygge ut permanent kapasitet i området, da dette er billigere enn å sette inn midlertidig kapasitet hvert år. Av og til er dette likevel ikke nok.

–Vi har etter hvert blitt ganske gode på Telenor Arena, med god kapasitet på både 2G, 3G og 4G. Under Justin Bieber-konsertene valgte vi likevel å kjøre ut mobilvogner i tillegg for å takle den store folkemengden som ble stående utenfor arenaen i timevis.

Billigere å bygge permanent

Også på Norway Cup må Telenor inn med mobilvogner – basestasjoner på hjul – i tillegg til den ekstra kapasiteten de har bygget ut i området. Begge deler er nødvendig for å takle den enorme trafikkøkningen i området den siste uka i juli.

VM på ski er et eksempel på et ambulerende arrangement – et arrangement som går av stabelen forskjellige steder hver gang. Til slike begivenheter bygger ikke Telenor permanent kapasitet.

Når Telenor skal bygge dekning til Skarverennet, må utstyret fraktes ut på snøskuter.Foto: Einar Eriksen

På noen arrangementer er det midlertid ikke mulig å øke kapasiteten. Mobiloperatørene er avhengige av tillatelser fra grunneier for å etablere seg – også med midlertidige anlegg.

– For eksempel er det ikke mulig for oss å bygge ut god nok kapasitet for å dekke VG-Lista-arrangementet på Festplassen i Bergen. Der har det ikke lyktes oss å få tillatelse til å sette opp signalrepeatere, sier Amundsen til Mobilen.no.

Fyller nettet med sosiale medier

I dag går vi ikke lenger på konserter bare for å høre på musikken. Begivenheten skal behørig deles med venner og bekjente gjennom sosiale medier som Facebook, Twitter og Snapchat. Dette merkes godt hos mobiloperatørene.

– Dette kommer i tillegg til all annen bruk. At det til tider på enkelte av disse arrangementene kan være komplisert å takle trafikken, kan jeg innrømme, sier Amundsen til Mobilen.no.

Telenor sponser også flere arrangementer med mobildekning hvert år. Blant disse er Skarverennet og urfolksfestivalen Riddu Riddu.

– Det varierer hvilke arrangementer vi er inne og sponser til enhver tid. Per i dag har vi en avtale med Geilo idrettslag om å levere mobildekning til Skarverennet.

Under Skarverennet kjører Telenor inn signalrepeatere på sleder med dieselaggregat. Disse plasseres ut slik at de sikrer dekning i mesteparten av løypa. Dermed kan man få varslet raskt dersom det skulle oppstå en nødsituasjon.

Ustaoset, der de store menneskemengdene er samlet under Skarverennet, er bygget ut med permanent kapasitet til å takle arrangementet. Dette inngår ikke i sponsingen av Geilo idrettslag.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor foran en midlertidig utplassert basestasjon.Foto: Telenor

Planlegging viktig for Oslo-OL

Også i forbindelse med de populære Birkebeinerrennene har Telenor valgt å bygge permanent dekning flere steder langs løypa. På Rena, Skramstadsetra og i målområdene på Lillehammer er kapasiteten økt betydelig.

– Dette er investeringer vi kan forsvare økonomisk, sier Amundsen til Mobilen.no.

Hvis det skulle bli et OL i Oslo i 2022, vil det måtte gjøres mye, sier Amundsen.

– Vi var med på en kartlegging i forbindelse med OL i Tromsø i 2018, som dessverre ikke ble noe av. I dag har vi kommet lengre på 4G, og er i ferd med å få et av de mest avanserte T-banenett i Europa, men det vil fortsatt være mye som må gjøres, både av midlertidig og permanent karakter, sier Amundsen.

Amundsen understreker at Oslo allerede har et fantastisk mobilnett, men at det viktigste blir å planlegge og dimensjonere riktig.

– Vi hadde ingen problemer med å levere mobildekning til seksti tusen på Universitetsplassen under Ski-VM. Problemet var når arrangøren trodde det skulle 10 000 på Frognerseteren og det kom 110 000. God estimering og planlegging blir en av hovedutfordringene i et eventuelt OL, sier Amundsen til Mobilen.no.

Les mer: Disse gutta sikrer mobildekningen

Vanligvis er flyttbare basestasjoner på hjul. Når man skal opp på høyfjellet må meiene på.Foto: Telenor
Mer om
annonse