18 høydepunkter fra Apple-lanseringen

Her er alt du trenger å vite om OS X Yosemite og iOS 8.

Apples utviklerkonferanse WWDC gikk av stabelen i går kveld norsk tid, og viste som vanlig frem de kommende versjonene av operativsystemene OS X og iOS. I stedet for å vise frem et nytt fysisk produkt, ble showet i stedet viet til programvare, koding og funksjoner.Heldigvis var det langt ifra kjedelig av den grunn, og Apple har mye spennende å by på når de to operativsystemene blir sluppet til høsten.

Her er høydepunktene fra WWDC-lanseringen 2014:

iOS 8

Selv om Apple har holdt på lengst med OS X, er det uten tvil mobilplattformen som har flest brukere i dag. Dermed var det ingen overraskelse at Apple også viet mest tid til den kommende utgaven av iOS, som kunne by på flere spennende nyvinninger:

 • Interaktive varslinger Vi er vant til å få varslinger på toppen av skjermen, enten det er i form av en ny melding eller en oppdatering på Facebook. Med de kommende interaktive varslingene trenger du ikke å trykke deg inn på den aktuelle appen for å for eksempel svare på en melding eller like en Facebookoppdatering - du kan gjøre det direkte i varslingen.
 • Spotlight-søket får en overhaling
  Søket på telefonen blir kraftig oppgradert, og du kan snart få opp langt flere spennende søkeresultater enn bare apper, kontakter og e-poster. Se for deg Siri-søkeresultater, men uten Siri.
 • Støtte for tredjepartstastaturer
  I tillegg til å oppgradere sitt eget tastatur ved å foreslå ord mens du skriver, åpner de også opp for at du kan installere tastaturapper laget av andre enn Apple. Dette er noe Android-brukere har kost seg med i mange år, og snart vil Apple-brukere også kunne bruke apper som Swype eller SwiftKey.
 • Meldinger kan sende lyd og selvdestruerende meldinger
  Den populære appen Meldinger blir oppgradert med en rekke nye funksjoner. Du skal kunne sende selvdestruerende meldinger (à la Snapchat), aktivere lokasjonsdeling og raskt starte en videosamtale med den du sender meldinger til.
 • Smartere skylagring med iCloud Drive
  Dropbox har fått nok en konkurrent, nå i form av Apples iCloud Drive. Mens iCloud skjulte det meste av innholdet du lagret og aldri lot deg få tilgang til filene direkte, er det nettopp det iCloud Drive skal gjøre. Det skal fungere som en diger lagringsplass du kan få tilgang til via både Finder i OS X eller apper på iOS-enheten din. Alt skal også kunne synkroniseres på tvers av alle Apple-dingsene dine.
 • Del iTunes-innholdet ditt med familien
  En ny tjeneste kalt «Family Sharing» lar familier koble sammen Apple-kontoene sine, og dele på iTunes-innholdet de har kjøpt. Tjenesten har støtte for opptil seks familiemedlemmer, og lar dem dele på ting som apper, musikk og filmer kjøpt via iTunes, i tillegg til ting som kalenderoppføringer og bilder. Tjenesten forutsetter at alle kontoene er koblet til samme kredittkort.
 • Helt ny Bilder-app
  Apple tar iCloud-konseptet de lanserte for et par år tilbake enda lenger, og oppgraderer den innebygde bildeapplikasjonen. Redigerer du et bilde på iPhonen din vil den nye utgaven også dukke opp på samtlige enheter, og bildene lagres i Apples nettsky. Akkurat som tidligere får du 5 GB gratis lagringsplass, mens prisen for ytterligere lagring har blitt satt til 20 GB for 99 cent i måneden (trolig en tier her i Norge), mens 200 GB er satt til 3,99 dollar i måneden (25 kroner).
 • Siri har blitt håndfri
  Du skal nå bare trenge å si «Hey, Siri» for å aktivere talestyringen på iPaden eller iPhonen din, i stedet for å holde inne hjemknappen. Apple har også slått seg sammen med den populære musikkgjenkjennelses-appen Shazam, slik at du kan spørre telefonen din når som helst om hvilken musikk du hører på.

OS X Yosemite

Yo-smite? Jossemitte? Jåsmait? Nei, det uttales egentlige yo-semm-itti, og er Apples tiende utgave av OS X. Apple jobber stadig med å viske vekk linjene mellom tradisjonelle datamaskiner og mobiler, noe som kommer tydligere frem i OS X Yosemite enn noen gang tidligere:

 • Nytt design
  Dette kom ikke akkurat som noen overraskelse. Ikoner er flatere, store områder er gjennomsiktige, teksturer er glatte og graderinger er borte. OS X har lært mye av iOS 7, og ser nå ut som en litt større utgave av det minimalistiske mobiloperativsystemet.
 • Varslinger og småprogrammer
  I fjor sommer dro Apple varslingssenteret fra mobilplattformen over til OS X, men nytteverdien var ganske begrenset. I år ser det ut til at de endelig skal gjøre den brukbar. De har lagt inn funksjoner som «i dag»-panelet vi kjenner fra iOS, og du skal kunne personliggjøre hele panelet ved hjelp av tredjeparts-småprogrammer, slik som verdensklokke og kalkulator.
 • Helt nytt Spotlight-søk
  Spotlight-søket vil snart bli langt mer nyttig. Søkefeltet er flyttet til midt på skjermen, og ligner nå langt mer på tredjepartsapper som gamle Quicksilver og nye Alfred. Du kan åpne apper raskt ved å skrive inn begynnelsen av navnet, søke på nettet eller finne en programfil du er ute etter.
 • Safari blir bedre (og penere)
  Apples nettleser Safari har nå fått en lekker ny overhaling på overflaten og en solid oppgradering under panseret. De har nå klemt alt av knapper og funksjoner opp i én stripe på toppen, og blant annet oppgradet dele-knappen som ble innført i Mavericks. Faner har blitt oppgradert og du kan lett få en oversikt med en ny «bird’s eye»-modus.
 • Mail lar deg tegne på e-poster
  I tillegg til å gjøre e-post-synking langt mer stabilt, vil Apple også la deg tegne på e-postene du sender. Det hele ligner veldig på tredjepartsprogrammet Skitch, i tilfelle du har vært borti det. Apple-programmet heter Markup og ser ut til å bli innebygd i e-postprogrammet, og lar deg tegne, skrive og zoome inn på bilder du sender til kollegaer.
 • MailDrop lar deg sende enorme e-poster
  Lei av å få beskjed om at du ikke kan sende e-posten fordi vedlegget er for stort? Med den nye funksjonen MailDrop vil du kunne sende filer på opptil 5 GB via iCloud. Hvis personen du sender e-posten din ikke bruker Mail vil han få en nedlastingslenke til filen, slik at han kan laste den ned direkte.

Begge deler

Apple jobber som tidligere nevnt med å sy sammen opplevelsen på tvers av OS X og iOS, og flere av nyhetene som ble vist frem på WWDC passer inn i begge kategorier. Her er noen av de mest spennende tjenestene og funksjonene som syr sammen alle Apple-dingser:

 • Handoff lar deg synkronisere på tvers av enheter
  Start en e-post på PC-en din og gjør den ferdig på mobilen eller iPad-en. Skriv et Pages-dokument på iPad-en og få det opp på telefonen når du tar den ut av lomma.
 • Send tekstmeldinger og ring fra alle enheter
  Akkurat som Handoff lar deg ta med arbeidet videre, vil Apple også la deg utføre vanlige mobiloppgaver på både iPad-en og Mac-en din. Så fort OS X Yosemite og iOS 8 dukker opp på markedet vil du kunne utføre telefonsamtaler og sende meldinger fra både iPad-en og Mac-en din, forutsatt at telefonen din er i nærheten.
 • AirDrop fungerer endelig på tvers av plattformer
  Nå kan du dele filer mellom Mac-en og iOS-dingsen din. Tidligere kunne du bare dele mellom Mac-er eller mellom iOS-enheter.
 • Umiddelbar internettdeling
  Det har ikke vært veldig vanskelig å dele nettet fra telefonen din tidligere, men nå skal det visst bli enda lettere. Så fort telefonen din er i nærheten av Mac-en din vil du kunne bruke mobilnettet nesten umiddelbart, med bare et par tasteklikk.

Husker du punktene over kan du med hånden på hjertet si at du har fått med deg alt det er verdt å vite fra WWDC-messen.

Lyst på enda mer informasjon om de nye tjenestene og funksjonene?

(Kilder: Amobil.no, Hardware.no, The Verge)

Les også
Slik blir iPhone med nye iOS 8
Les også
Se hvordan Macen din blir med Apples nye operativsystem
Les også
OS X får splitter ny design
Les også
Se alle nyhetene fra Apples storlansering
annonse