Til hovedinnhold

Selger personvernet for småpenger

Hvorfor er vi så redde for Google og Facebook når vi gir bort personvernet vårt mot bonuspoeng?

Avsløringen av NSAs overvåkingsprogram PRISM har ikke falt i god jord hos internettbrukere verden over.

Matthew Prince, sjef og grunnlegger av nettsky-selskapet CloudFlare, mener imidlertid at folk flest har et fullstendig inkonsekvent forhold til personvern.

Prince, som også er utdannet advokat, mener vår rett til å forvente personvern avhenger av konteksten vi opptrer i. Han påpeker også at det er store variasjoner på verdensbasis på hva folk forbinder med personvern. I USA er for eksempel retten til personvern nedfelt i grunnloven.

Selskapet CloudFlare beskytter nettsider mot spammere og DDOS og gjør dem raskere å laste gjennom sitt nettverk av mellomlagringsservere. Selskapet har med jevne mellomrom forskjellige lands myndigheter på døra med forespørsler om informasjon.

– Alle vil selvfølgelig bidra til å ta pedofile som legger ut barneporno på internett. Det er ikke dermed sagt at det gir oss noen god grunn til å fravike lovlig prosess. Vi har et helt greit samarbeid med myndighetene. De vet at vi krever rettslig stevning for å fremskaffe materiale, og det forholder de seg helt greit til, sa Prince til de fremmøtte på Web Summit i Dublin i forrige uke.

Mener Europa er verre enn USA

Prince er mindre imponert over personvernaktivister som raser mot Google og Facebook, samtidig som de bruker lojalitetskort som lar supermarkedet lagre alt om deres handlevaner:

– Selv studenter jeg treffer som er selvutnevnte personvern-hysterikere er villige til å selge personvernet sitt for småpenger, sier Prince.

Prince mener enkelte lover, som den amerikanske terrorloven The Patriot Act, blir vesentlig forsterket av internetts natur og eksistens.

– Problemet er at det er blitt enklere å avlytte alle telefonsamtaler enn å avlytte individuelle samtaler hver for seg, sier Prince.

Prince vil imidlertid ikke være med på at amerikanske myndigheter er de verste i klassen:

– Vi får så mange forespørsler fra forskjellige lands myndigheter. De drøyeste kommer faktisk fra europeiske land. Det er for eksempel ikke noe land som sporer flere mobiltelefoner enn Nederland. Her er det ingen unnskyldning at «alle andre gjør det», sier Prince.

Les mer: Norsk mobil-app vil selge dine handlevaner

annonse