HP forlater mobil- og nettbrettmarkedet

Klarer ikke å holde følge med den økende konkurransen fra blant annet Apples iPad.

Bare ett år etter at Hewlett Packard kjøpte opp Palm og deres WebOS, annonserer de nå at de vil trekke seg ut av mobil- og nettbrettmarkedet. PC-avdelingen blir også påvirket, og blir muligens separert fra selskapet.

Saken dukket opp rundt 23:00 norsk tid i går, og flere store nyhetssteder skriver om hendelsen. Nyheten kom etter at flere nettsteder, også vi, skrev om hvordan HP og Apple var de eneste selskapene som kunne vise til økende salg på PC-markedet her i Norge. Akkurat hva som er grunnen er ikke sikker, men HP sier blant annet i pressemeldingen sin at «nettbrett-effekten» er reell, og de har slitt mye med synkende tall.

Må gi tapt for nettbrettene

Selv om PC-salget har økt for HP, er marginene små. I tillegg har et helt nytt marked dukket opp i form av nettbrett, som HP ikke var helt forberedt på. I fjor kjøpte de opp Palm og deres operativsystem WebOS, og har sluppet flere nettbrett på markedet. Disse ble imidlertid aldri noen hit, og har slitt med å holde følge med Apples populære iPad.

– Forbrukere har endret vanene sine. «Nettbrett-effekten» er reell, kunne HP-sjefen Leo Apotheker melde i går under fremleggingen av kvartalstallene for selskapet.

Slutt for WebOS-enheter

HP har derfor valgt å trekke seg helt fra både mobil- og nettbrettmarkedet, og vil slutte salget av alle enheter som kjører operativsystemet WebOS. Dermed vil telefoner som HP Veer og HP Pre3 aldri finne veien til butikkhyllene. Også det kommende nettbrettet HP Touchpad vil slutte å bli produsert.

Produktsjef Mike Akamine i HPs WebOS-avdeling viste frem HP Pre 3 i februar i år.

I en konferansesamtale med analytikere, fortalte HP-sjefen Leo Apotheker at dette ikke har vært en enkel avgjørelse å ta:

– En transformasjon kan involvere vanskelige valg, men vi må ta disse stegene for å bedre vår posisjon i fremtiden. Disse utfordringene og forandringen vi nå må møte vil ta flere kvartaler å løse. Dette har ikke vært en lett avgjørelse. Jeg vet at våre investorer ikke liker å være i denne posisisjonen, og det gjør ikke jeg heller. Men som sjef for selskapet mener jeg at det er viktig å spille med åpne kort, og være ærlige om hva vi har i møte.

Vil fortsette med WebOS

Selv om HP vil slutte å produsere mobiler og nettbrett som kjører WebOS, forteller HP i et senere møte at det ikke betyr døden for WebOS.

– Vi skal ikke gå vekk fra WebOS, uttalte sjefen for WebOS-utviklingen, Stephen DeWitt.

Han innrømmet likevel at planene for plattformen framover var usikre, og at de ikke sitter med alle svarene enda. Han kunne også fortelle at staben vil kuttes, men ville det gjøre det klart at de var «seriøse på å vinne».

Videre mente DeWitt at deres nåværende forretningsmodell ikke fungerte hovedsaklig på grunn av dårlig maskinvare, og mente at HP måtte slutte å skvise ut produkter som ikke var konkurransedyktige i markedet.

Hva skjer nå?

Selv om HP nå velger å kutte ut produksjonen av nettbrett og mobiler er dette langt i fra slutten for IT-giganten. De vil prøve å separere PC-avdelingen sin fra resten av bedriften, men dette er bare en del av det gigantiske selskapet. HP er et gigantisk selskap med over 300 000 ansatte, og deres PC-divisjon (divisjonen som står bak PC-er, bærbare datamaskiner, netbooks og lignende produkter) har vært avdelingen som har hatt mest omsetning, men også minst overskudd.

Dette skyldes at HP har operert med lavere marginer enn noe annet PC-selskap, som førte til at de kunne tilby PC-er til lavere pris enn noen andre. Sammenliknet med Apple ser man virkelig hvor lave marginer de opererer med. Mens Apple har en profittmargin på hele 30,43 prosent, inkludert deres iPhone-salg, har HP holdt seg på bare 7,21 prosent. Regner man med prisen for de ulike produktene, blir det anslått at HP må selge syv maskiner for å matche overskuddet Apple får fra én Mac, skriver Apple Insider

Separeringen kan sammenliknes med hva IBM gjorde med sin PC-avdeling, som ble kjøpt opp kinesiske Lenovo. Dette førte til et stort gjennombrudd på PC-markedet for Lenovo. Avgjørelsen kan likevel ikke kalles annet enn overraskende, og er en total helomvending fra forrige tiårs strategi, da de kjøpte opp Compaq Computer for 24 milliarder dollar, med mål om å bli verdens største PC-produsent.

Vi oppdaterer saken.

Kommentarene i denne saken samkjøres mellom Amobil.no og Hardware.no

(Kilder: Cnet, Thisismynext, Apple Insider)

Les også
– Lot Android og iPhone drepe webOS
Les også
HP Veer
Les også
HP Pre³
Mer om
annonse